eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz

Ügyészségi vizsgálat indult kurd politikusok ellen Törökországban

Vizsgálatot indított hétfőn a török ügyészség egy kurd nemzetiségű parlamenti képviselő ellen, miután a sajtóban állítólag őt ábrázoló fényképek jelentek meg, amelyek a kurd lázadók egyik kiképző táborában készültek.

A vizsgálat a kelet-törökországi Van tartományban indult Fatma Kurtulan, a Demokratikus Társadalom Pártjának (DTP) képviselő asszonya ellen. A szóban forgó, közel tíz évvel ezelőtt készült fotókon a gyanú szerint a képviselő látható katonai gyakorlóruhában és automata fegyverrel a kezében, mégpedig egy hegyi kiképző táborban.

A DTP közleményben cáfolta, hogy a képek Kurtulant ábrázolnák. A képviselő szerint ő és pártja a török világi vezetés "szisztematikus rágalmazó kampányának" célpontja.

A képviselő asszony korábban már magára haragította a török nacionalistákat azzal, hogy beismerte: a férje - akitől ugyan 13 éve külön él - a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) egyik harcosa. A DTP-t sokan a PKK szócsövének tartják, és amiatt támadják, hogy nem tartja terrorista csoportnak a PKK-t.

Törökországban bűncselekménynek számít a PKK támogatása. A lázadó kurdok több mint három évtizede hadakoznak a török állammal függetlenségükért.

Egy másik ügyben azzal vádolták meg a parlamentben 20 mandátummal rendelkező Demokratikus Társadalom Pártja vezetőjét, hogy hamis dokumentumokkal kibújt a kötelező katonai szolgálat alól. Nurettin Demirtas pártvezetőt - aki nem képviselő - akár öt év börtönbüntetéssel is sújthatják - jelentette a török félhivatalos hírügynökség.

Demirtas már tíz évet töltött börtönben azért, mert a PKK tagja volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Több tízezren tüntettek Madrid utcáin a katalán szeparatisták amnesztiája ellen

Több tízezren tüntettek Madrid utcáin a katalán szeparatisták amnesztiája ellen

Több tízezren tüntettek vasárnap Madrid utcáin, tiltakozva a katalán tiltakozva a katalán függetlenségi pártok amnesztiakövetelése ellen a spanyol konzervatív Néppárt (PP) által szervezett megmozduláson. Alberto Núnez-Feijóo pártelnök a demonstráció során alkotmányellenesnek nevezte, hogy a korábban elítélt katalán szeparatisták amnesztiát kaphassanak, miután véleménye szerint a szavazók a júliusi parlamenti választásokon "nem az alkotmányos rend megváltoztatására voksoltak".

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×