eur:
388.55
usd:
370.73
bux:
55649.46
2023. október 2. hétfő Petra

Szlovákiában már megkezdődött a síszezon

Szlovákiában az idei síszezon minden eddiginél korábban elkezdődött: a Csorba-tónál lévő síközpontban már szombaton beindították a felvonókat.

Egyelőre csupán a síugrósánc melletti Interski lejtőn lehet síelni, a pályát mintegy 50 centiméteres hótakaró borítja. Igaz, a természet munkáját a hóágyúk is segítették, hisz már a hét közepe óta "gyártották" a havat.

A hétvégén több száz hazai és külföldi sírajongó élvezte a síelés örömeit, a vasárnapi kiadós havazásnak köszönhetően vastag hótakaró fedi az egész Magas-Tátrát.

A november 10-ei idénynyitó rekordnak számít a Magas-Tátrában. Ennek elsősorban a tátrai szálloda és étteremtulajdonosok örülnek, akik azt remélik, az idei tél feledtetni tudja, a tavalyi gyenge idényt.

Korai idénynyitóra készülnek a Besztercebánya melletti, Donovaly síközpontban is, ahol jelenleg 20 centiméteres hó van, ám a hóágyuk már szorgalmasan gyártják a mesterséges havat is. Ha minden jól megy, szombaton már ott is üzembe helyezik az első felvonókat.

Az előző szezont a szokatlanul meleg idő és a kevés hó miatt katasztrofálisnak nevezték a szlovákiai idegenforgalmi szakemberek. Több helyen el sem indították a felvonókat, a látogatottság pedig a felére-harmadára csökkent.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Musk Twitterháborúja a migránsmentők és a „kunyizó” Zelenszkij ellen

A SpaceX és az X gazdája ezúttal Németországnak szólt be, amiért finanszírozza a migránsokat az olasz partokra „csalogató” német mentőhajókat és kapott tőle régi „barátja”, Zelenkszij elnök is, amiért segélyekért kilincsel Nyugaton.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
Vegyesen zárt Amerika

Vegyesen zárt Amerika

Múlt héten nyomás alatt tartotta a piacokat, hogy sikerül -e elkerülnie az amerikai kormányzat költségvetési okok miatti leállását. A megállapodás végül az utolsó pillanatban született meg, ezt követően azonban felemásan teljesítettek reggel az ázsiai tőzsdék. Európában ugyan határozott emelkedéssel indult a nap, a déli órákra azonban elfogyott a lendület, délután pedig már egyre nagyobb mínuszban vannak a tőzsdék. Amerikában pedig vegyesen zártak a vezető részvényindexek. Ami a gazdasági eseményeket illeti, a külföldi adatközlések közül az eurózóna munkanélküliségi adataira, az amerikai ISM BMI-re, valamit Jerome Powell Fed-elnök beszédére kell figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×