eur:
388.89
usd:
371.34
bux:
55649.46
2023. október 3. kedd Helga

Csábítja az otthon a Nyugatra ment munkavállalókat

Tíz éven belül hazatérhetnek Kelet-Közép Európába azok a munkavállalók, akik 2004-es uniós csatlakozás után utaztak a munkaerőpiacukat megnyitó három nyugati államba - írja a Guardian című brit lap, az EBRD-bank egy tanulmányára hivatkozva. A jelentés szerint a régióban meginduló gazdasági növekedés fogja hazacsábítani a külföldre távozottakat.

A lengyeket, litvánokat és másokat eddig részben és közvetve a nagy-britanniai ingatlanpiac pezsgése vonzotta a szigetországba. Nagy szükség volt ugyanis kőművesekre, vízvezetékszerelőkre és építőmunkásokra. A másik ok az otthoni munkanélküliség volt.

Az ingatlanlufi azonban, ha nem is durrant ki, de már nem emelkedik látványosan a magasba, a lengyel és kelet-európai gazdaságok többsége viszont növekedésnek indult.

Otthon képzelik el a jövőt

Ennek részben az is az oka, hogy a Nagy-Britanniába és Írországba vándorolt dolgozók a hétvégén hosszú sorokban állnak azért, hogy a fájdalmas közvetítői jutalék ellenére hazaküldjék maradék pénzüket.

Az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bank néhány napja kiadott úgynevezett "Átalakulásról szóló jelentése" szerint a kelet-közép-európai régió 2007-ben 7 százalékos növekedésre számíthat.

EBRD: Csökkenő munkanélküliség, növekvő keresetek a régióban

A Guardian megjegyzi, hogy Lengyelország a maga 6 és fél százalékos rátájával kétszer olyan gyors ütemben növekszik, mint Nagy-Britannia. A munkanélküliség közben az öt évvel ezelőtti 20-ról 12,5 százalékra csökkent.

Az EBRD-jelentés szerint ráadásul a képzett szakmunkások keresetei folyamatosan nőnek. Miközben tehát a brit média, a politikusok és a közvélemény nagy része is az EU-s dolgozókra ugyanolyan teherként tekint, mint a segélyen élő más külföldi menekültekre, az úgynevezett "migránsoknak" egyre vonzóbb lesz a hazatérés.

Kelet-Európa is megérzi azonban a hitelválságot

Miközben a brit munkaadók otthon az olcsó külföldi munkásokból próbáltak profitálni, addig a szigetországbeli ingatlanspekulánsok a régió piacain tették ugyanezt. Az EBRD-jelentés szerint azonban ebben az ágazatban jelentősen lassult a növekedés, ami szintén jó hír az otthoni házra gyűjtő hazatérőknek.

Az optimizmust valamennyire árnyalja az vélemény is, hogy az EBRD szerint a térségre is hatással lesz a nemzetközi hitelezési válság. Magyar banki illetékesek a közelmúltban az InfóRádiónak is azt mondták, hogy az ország védve van. Az EBRD viszont úgy véli, hogy a hitelkrach miatt jövőre a mostani átlag hétről hat százalékra lassul a gazdasági növekedés.

Magyarország néhány ponton ugyanakkor kilóg a sorból: az emberek ugyanis itt a legkevésbé elégedettek az átalakulással és másokhoz képest kevesebb magyar ment külföldre dolgozni, így kevesebb pénzzel segítették ki az otthoni gazdaságot.

Címlapról ajánljuk

Musk Twitterháborúja a migránsmentők és a „kunyizó” Zelenszkij ellen

A SpaceX és az X gazdája ezúttal Németországnak szólt be, amiért finanszírozza a migránsokat az olasz partokra „csalogató” német mentőhajókat és kapott tőle régi „barátja”, Zelenkszij elnök is, amiért segélyekért kilincsel Nyugaton.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
Vegyesen zárt Amerika

Vegyesen zárt Amerika

Múlt héten nyomás alatt tartotta a piacokat, hogy sikerül -e elkerülnie az amerikai kormányzat költségvetési okok miatti leállását. A megállapodás végül az utolsó pillanatban született meg, ezt követően azonban felemásan teljesítettek reggel az ázsiai tőzsdék. Európában ugyan határozott emelkedéssel indult a nap, a déli órákra azonban elfogyott a lendület, délután pedig már egyre nagyobb mínuszban vannak a tőzsdék. Amerikában pedig vegyesen zártak a vezető részvényindexek. Ami a gazdasági eseményeket illeti, a külföldi adatközlések közül az eurózóna munkanélküliségi adataira, az amerikai ISM BMI-re, valamit Jerome Powell Fed-elnök beszédére kell figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×