eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Áll a bál: "nem szabad lefeküdni a rasszizmus előtt"

Az Egyesült Államokban egy időre megtiltották a kutatásokat annak a DNS-szakértőnek, aki a héten hatalmas vihart kavart azzal, hogy az európaiaknál kevésbé intelligensnek nevezte az afrikaiakat. A Nobel-díjas James Watson azonban megpróbálta védelmébe venni nézeteit és azt mondta: azokat félremagyarázták.

Dr. James Watson a hétvégén tartott volna előadást egy londoni rendezvényen. Csakhogy mire Nagy-Britanniába ért, kiderült, hogy vendéglátói - a patinás Tudományos Múzeum - udvariasan törölték a programból. Meghívói szerint a tudós túllépte a "megengedhető vita határát".

Az ok: a Nobel-díjas DNS-kutató egy interjúja, amelyben intelligensebbnek nevezte az európaiakat az afrikaiaknál.

"Nem olyan intelligensek, mint mi"

Watson azt mondta a Sunday Times-nak: "borúlátó Afrika jövőjével kapcsolatban. Azért, mert a nyugat szociális politikája arra épül, hogy ugyanolyan intelligensek, mint mi, pedig a kísérleti eredmények azt mondják, hogy nem igazán".

Ezt még azzal toldotta meg, hogy jó lenne, "ha mindenki egyenlő lenne, de azok, akiknek színesbőrű munkatársai vannak, tudják, hogy ez nem igaz".

Magyarázkodás: "az eltérő környezet másra tesz alkalmassá"

A kirobbant felháborodás nyomán Watson azzal védekezett, hogy szavait úgy idézték, hogy azok nem fejezik ki az igazi álláspontját. "Bocsánatot kérek azért, ha egyesek azt hallották ki szavaimból, hogy Afrika egy genetikailag alsóbbrendű kontinens. Nem ezt akartam mondani, és erre nincs is tudományos bizonyíték" - tette hozzá.

A kutató az eredeti megjegyzéseket a címlapján hozó Independent című lapban próbálta árnyalni véleményét. Arról beszélt, hogy a világ különböző részein az életkörülmények idővel olyan géneket erősítettek meg, amely más és másra teszik alkalmassá az embert.

Tagadja, hogy rasszista lenne

"A tudományos világ vágya az, hogy úgy lássa: a racionális gondolkodás az egész emberiség öröksége. Lehet, hogy így van, de akarni nem elég, mert ez nem tudományos hozzáállás. Viszont nem szabad lefeküdni a rasszizmus előtt. Itt nem felsőbbrendűségről és alsóbbrendűségről van szó, hanem a különbségek megértéséről, hogy miért lesz valakiből nagyszerű zenész, másokból pedig nagyszerű mérnök - fejtegette.

Watson 1962-ben kapott Nobel-díjat a DNS szerkezetének felfedezéséért. Mostani munkahelye, a Cold Spring Harbor Laboratórium azonban megjegyzései nyomán egy időre felfüggesztette.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×