eur:
387.61
usd:
356.93
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Újabb leépítés a legnagyobb közszolgálati médiumnál

A BBC vezetése 2.500 munkahelyet szüntet meg, és eladja londoni televíziós központját.

A létszámleépítés elsősorban a hírszerkesztőségeket és a televízió műsorkészítő részlegeit érinti.

A BBC minden részlegében egymást érik az értekezletek, az alkalmazottaknak magyarázzák el, hogy miért van szükség jelentős költség megtakarításra, tehát elsősorban a létszám leépítésre.

A brit közszolgálati tévé- és rádiótársaság 2 milliárd font (718 milliárd forint) tartozást halmozott fel, elsősorban az előfizetési díjak csökkenése miatt.

A vezetés egyszersmind közölte, hogy mivel új munkahelyek is létrejönnek, a leépítés 1.800 embert érint valójában. A szakszervezet sztrájkot helyezett kilátásba.

A BBC televízió 10 százalékkal kevesebb műsort fog előállítani, több lesz az ismétlés, bár a főszerkesztők ígérik, hogy ez nem jár majd a minőség visszaesésével.

A leépítés legnagyobb vesztesei a vidéki szerkesztőségek, 600 főt kell elbocsátaniuk. A hírszerkesztőségek 400 főt, a riport és dokumentum stúdiók 500 főt veszítenek. A sportosztályok csak húsz embert.

A BBC vezérigazgatója, Mark Thompson már 2005-ben meghirdette a cég egészét érintő takarékossági programját, amelynek keretében az akkori, 27 ezer fős alkalmazotti állományt 14 százalékkal csökkentették.

A BBC, amelynek sem tévé-, sem rádióműsoraiban nincs reklám, kizárólag a háztartásonként jelenleg évente 127 fontos - összesen mintegy 3,8 milliárd fontnyi (1.400 milliárd forint) - éves előfizetési díjból, valamint ismeretterjesztő, dráma- és egyéb saját produkcióinak külföldi értékesítéséből él.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×