eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Kikapcsolták a BBC tévéadását - megkezdődött az átállás

Whitehaven angol városban ma megkezdődött az analóg tévéadások lassú halála. Hajnalban ugyanis kikapcsolták a BBC egyik adójának jelét, amit immár csak műholdról, digitális átalakítóval, vagy kábelen lehet nézni. November közepére más az összes "régi típusú" tévéadást kikapcsolják, és a brit kormány tervei szerint az egész ország 2013-ra tér át az új technológiára. A szkeptikusok szerint azonban mindebből az analóg frekvenciákat árverésre bocsátó kabinet és a digitális tévék gyártói járnak jól.

Ami Whitehavenben éjjel kettőkor történt, az nem csak Nagy-Britannia, hanem egész Európa számára fontos.

A brit kormány és mások mellett a magyar is a következő évtized elejére akarja felszámolni a réginek nevezett "analóg" tévéadásokat, és át akarja terelni a nézőket a digitális platformra.

Jobb minőség, nagyobb választék

De miért? A nézőknek azt mondják, hogy jobb minőségű képet, hangot és jóval több funkciót kapnak. Például a kedvenc tévésorozatokat menet közben meg lehet állítani, vagy ki lehet választani, hogy mikor nézze meg őket az ember.

Világbajnoki futballselejtezők idején ki lehet választani, hogy az egyszerre futó meccsek közül melyiket nézzük. A nehezen érthető programokhoz be lehet kapcsolni a feliratot. És a nyelvtanulók, beállíthattják maguknak, hogy a hét közül milyen nyelven szóljon például az Euronews hírcsatorna.

Nem népszerűek a többletköltségek

Whitehavenben az átállás november közepére befejeződik. Ford Ennals, az átállást levezénylő Digital UK nevű szakmai szervezet vezetője szerint a városban a lakosok több mint 90 százaléka már így is digitális adásokat néz, amelyeket például már eleve az új, 16:9-es formátumú tévék képernyőjéhez igazítva sugároznak.

Azok viszont, akiknek több tévé is van az otthonukban, azzal szembesülnek, hogy további pénzeket kell kifizetnük, hogy minden szobában élvezhessék a digitális műsorokat.

A brit ORTT, az Ofcom felügyelet szerint a brit otthonok 80 százaléka már digitális adást is néz.

A kormány profitál az analóg frekvenciák eladásából

A szkeptikusok azonban megjegyzik: a brit kormány komoly bevételekre számít a felszabaduló analóg frekvenciák árverésre bocsátásával, amire mobil- és internetszolgáltatók és mások is licitálnak.

Emellett a digitális szolgáltatók és a tévék és felvevőegységek gyártói is jól járnak. A digitális átállás egyik éllovasának, az egyre dráguló tévéhasználati díjból finanszírozott BBC-nek az ellenségei pedig azt mondják: a médiaszolgáltató az új technológiával akarja igazolni létjogosultságát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Az abortuszhoz való jog évtizedek óta az egyik legtöbb érzelmet és vitát kiváltó téma az amerikai politikában. A konzervatív aktivisták és politikusok ’70-es évek óta zajló abortuszellenes erőfeszítései a Legfelsőbb Bíróság 2022-es döntésében csúcsosodtak ki, amikor a testület lényegében visszadobta az államoknak az abortusz szabályozását. Azóta viszont a terhességmegszakításhoz való jog biztosítása a demokraták egyik nyerő ügye lett: több győzelmet is köszönhetnek a republikánus vezetésű államok tervezett vagy már érvényben lévő szigorításainak. Joe Bidenék pedig abban bíznak, hogy ősszel az abortuszjog körüli vita ismét a Fehér Házba repítheti őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×