eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Putyin védekezik a Nabuccóval szemben

Az Iránban tartózkodó Vlagyimir Putyin figyelmeztette az Egyesült Államokat: ne intézzen támadást volt szovjet területről Irán ellen. Az orosz elnök a Kaszpi-csúcstalálkozó során találkozott a Washington egyik fő ellenségének tartott Ahmedinedzsád iráni elnökkel. Mindketten azt hangoztatták: a külföldiek csak az ő támogatásukkal kezdhetnek energiaprojektekbe a Kaszpi-térségben.

Vlagyimir Putyin ha nem is említett neveket, világosan értésre adta: nem engedi, hogy az Egyesült Államok az esetleges Irán elleni akcióhoz volt szovjet tagköztársaságokat használjon felvonulási területnek.

Biztonságpolitikai körökben már régóta találgatás folyik arról, hogy Washington Azerbajdzsán területről akar-e támadni.

Azerbajdzsán azonban most Türkmenisztánnal, Kazahsztánnal, Iránnal és Oroszországgal együtt nyilatkozatban mondta ki, hogy ezt nem engedi.

Moszkva részt követel a Kaszpi energiaprojektekből

Putyin arról is beszélt, hogy a régió természeti kincseit csak a környező országok belegyezésével lehessen kiaknázni.

Megjegyzésének egyik leglényegesebb eleme az volt, hogy a régiót átszelő olaj- és gázvezetékek csak úgy építhetők meg, ha az összes környező állam egyetértésre jut róluk.

Burkolt üzenet: a Nabuccóból az oroszoknak is részt kell adni

Magyarra lefordítva: azt üzente Európába: minden lehetséges módon akadályozni fogja, hogy az európaiak Oroszország ellenében próbáljanak alternatív energiaszállítási útvonalakat kiépíteni.

Azaz, még ha lesz is azeri, iráni és türkmén gázt szállító Nabucco vezeték, akkor abban orosz részesedésnek is kell lennie.

Teheráni atomprogram: nem a szankciókra, tovább kell tárgyalni

Az orosz elnök iráni látogatásán Teherán atomprogramja a vezető téma. Washington és a vezető EU-államok szerint Iránnak valójában azért fontos a program, hogy saját atomfegyverhez jusson.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában vétóval rendelkező Moszkva - jobbára saját nemzetközi befolyása erősítésére - többször hangoztatta, hogy ellenzi a kemény szankciókat.

Annak tűnnek, de Moszkva és Teherán nem két jóbarát

A helyzetet árnyalja az Oroszország és Teherán között vita egy oroszok által épített atomerőmű miatt - az irániak szerint Moszkva politikai okokból tolta ki a projekt befejezését.

Emellett Oroszország szeretne a problémamegoldó szerepében feltűnni az atomvitában: Irán azonban nem ment bele, hogy Oroszországban dúsítsák az épülő reaktoraiba szánt urán.

Washingtonból nézve úgy tűnhet, a két ország együttműködik, valójában azonban kapcsolatukat nagyfokú bizalmatlanság is jellemzi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×