eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

"Ma még vesztésre állunk ebben a csatában"

Az ENSZ Élelmezési Világszervezetének felmérései szerint Európában 35 millióan éheznek - mondta az InfoRádiónak a FAO Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének Európai igazgatója. Maria Kadleciková hozzátette: a klímaváltozás éhínséget és menekültáradatot indíthat el, és ha nem sikerül gyors és hatékony ellenlépéseket tenni, akkor a világ ezt a csatát elveszíti. A FAO európai igazgatója az Élelmezési Világnap alkalmából nyilatkozott az InfoRádiónak.

Nagyon megdöbbentünk, amikor kiderült, hogy Európában is emelkedett az éhezők száma. A legújabb felmérés szerint már 35 millióan vannak Kelet- és Közép-Európában. És ez jórészt annak tudható be, hogy a régi állami mezőgazdaság átalakítása nem okosan és becsületesen történt - mondta az InfoRádiónak adott interjújában az ENSZ élelmezési szervezetének igazgatója.

Maria Kadleciková úgy véli: az új kistulajdonosok gyakran nem is tudják, hogyan kell a földet megművelni. Elfeledkeznek arról, hogy a talajt néha pihentetni kell, és mindenki azt gondolja, hogy a földdel bánni egyszerű dolog. A FAO úgy gondolja, hogy a mezőgazdászok hozzá nem értése is az oka annak, hogy ismét terjed az éhínség.

Hozzá nem értés és klímaváltozás

A másik ok a klímaváltozás. Az éghajlati övek feljebb húzódnak, és egész országok számára válik lehetetlenné a mezőgazdasági termelés. Ez pedig módosítja az export-import viszonyokat, és veszélyezteti az adott állam polgárainak életét.

Vissza kell térni az organikus mezőgazdasághoz - tette hozzá. Nem kell mindig vegyszerekkel elárasztani a talajt. Olyan súlyos a helyzet, hogy a FAO közvetkező konferenciája szinte csak ezzel foglalkozik majd.

Afrikai sertésláz Grúziában

A klímaváltozás tragikus következménye az is, ami Moldáviában a szárazság miatt történik. De tragikus állapotokat tapasztaltak Örményországban és Grúziában is, ahol afrikai sertésláz sújtja az állatállományt, és a FAO most próbálja megakadályozni a fertőzés továbbterjedését. De eközben folyamatosan foglalkozni kell a fenyegető madárinfluenzával is.

Ha nem sikerül megküzdeni ezekkel a problémákkal - figyelmeztetett az ENSZ élelmezési szervezetének európai vezetője -, akkor mindez tetéződik egy még súlyosabb gonddal: akkor menekültáradat indul el az Európai Unióba és a fejlett országokba. Gyors és hatékony fellépésre van szükség, a FAO ebből kiveszi a részét, de "ma még vesztésre állunk ebben a csatában" - tette hozzá a szervezet európai vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×