eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

A politikai túlélésért harcol a miniszterelnök

Több hetes találgatásnak vetett véget az ausztrál miniszterelnök, amikor november 24-re kiírta a parlamenti választásokat. Elemzők szerint a 11 éve hatalmon lévő John Howard a politikai túlélésért harcol, hiszen jelentős a lemaradása az ellenzéki Munkáspárt vezetője mögött.

Az elmúlt hetekben folyamatos volt a találgatás Ausztráliában a parlamenti választások időpontjáról. John Howard miniszterelnök végül november 24-re írta ki a szavazást, amely dönthet a 11 éve hivatalban lévő kormányfő további politikai sorsáról is.

John Howard nehéz helyzetben van, hiszen jelentős a lemaradása az ellenzéki Munkáspárt vezetője, Kevin Rudd mögött, aki már korábban kijelentette: amennyiben megválasztják, visszahívja az ausztrál csapatokat Irakból.

Az elmúlt hónapok közvélemény-kutatásai szerint az ausztrál közvéleménynek elege lett a több mint egy évtizedes Howard-kormányzásból, ezt jól mutatja az ellenzék 18 százalékpontos vezetése is.

A tapasztalatra hivatkozik a miniszterelnök

A 68 éves miniszterelnök ugyanakkor abban bízik, hogy a választók értékelni fogják a kormányzása alatt végbement, korábban soha nem tapasztalt gazdasági fellendülést, és lehetőséget adnak neki a történelminek számító ötödik ciklus megkezdésére is.

John Howard stratégiája azon alapul, hogy az ellenzéket a kormányzati munkában tapasztalatlan politikusok alkotják. A miniszterelnök szerint az ausztráloknak a már bizonyított kormány és a "férfiak és nők tapasztalatlan csoportjából, hetven százalékban volt szakszervezeti vezetőből álló" ellenzék között kell választaniuk.

"Szenvedélyesen hiszek abban, hogy az ország legszebb évei még előttünk állhatnak a következő években. Ám ez nem következik be automatikusan. Ahhoz, hogy megvalósuljon, az országnak sem új, sem régi vezetésre nincs szüksége, hanem a megfelelő kormányzásra" - kampányolt a miniszterelnök.

John Howard azt is közölte, hogy amennyiben újra megválasztják, akkor - hasonlóan Nagy-Britanniához - ciklus közben távozik és átadja a hatalmat helyettesének, Peter Costello pénzügyminiszternek.

Iraki kivonulást és a Kyotói Egyezmény aláírását ígéri az ellenzék

Az ellenzéki Munkáspárt vezetője, az 50 éves, fiatalos Kevin Rudd ugyanakkor úgy véli: ő az új arc, aki képes megújítani az ország vezetését. A kínaiul folyékonyan beszélő volt diplomata elkötelezte magát az ország gazdasági fellendülésének fenntartása mellett, ugyanakkor megígérte, hogy aláírja a káros gázok kibocsátásának visszaszorításáról szóló Kyotói Egyezményt.

"Országunk jövője túl ígéretes ahhoz, hogy egy olyan kormánynak szavazzunk bizalmat, amely 11 éve hatalmon van, elveszítette a kapcsolatot az emberekkel és képtelen megújulni" - jelentette ki Kevin Rudd.

A nemzetközi színtéren John Howard esetleges bukása újabb vereséget jelentene George Bush amerikai elnöknek is, akinek iraki szövetségesei közül az utóbbi években távozott a hatalomból Tony Blair brit, José María Aznar spanyol és Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök is.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 19:46
×
×
×
×