eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Bábeli nagyságrendű építkezés kezdődik

Minden idők talán legnagyobb építkezéséről döntött a brit kormány, egy Londont keletről nyugtra átszelő vasúti alagút készül a jövő évtizedben.

Gordon Brown miniszterelnök jóváhagyta az immár 18 éve tervezett építkezést, a Londontól nyugatra fekvő Heathrow repülőterét a keleti dokknegyeddel összekötő földalatti vasútvonal tervét.

A várostervezők régóta figyelmeztetnek, hogy a brit főváros elavult metrórendszere már nem sokáig tudja ellátni feladatát a 7,5 milliós városban: tavaly először lépte túl a metró évi utasszáma az egymilliárdot és egyre gyakoribb, hogy a legnagyobb forgalmú órákban egy-egy belvárosi metrómegállót egyszerűen bezárnak.

Az építkezés költségeit egyenlő arányban viseli majd a kormány, az utazóközönség - amely majd a jegyárral fizet - illetve a londoni vállalkozások, amelyekre különadót vetnek ki erre a célra.

A döntést sokáig éppen az hátráltatta, hogy elő kellett teremteni az építkezéshez szükséges nem kis összeget, amelyhez végül már csak potom háromszáz millió font hiányzott, és ezt az üzleti negyed, a City önkormányzata pótolta ki.

A teljes költség egyébként 16 milliárd font, amely meghaladja a 2012-es olimpia 9,3 milliárd fontos építkezési kiadásait vagy a Csalagút 9,5 milliárdos költségeit. A 16 milliárd font közel 5.800 milliárd forint, azaz a jövő évi magyar költségvetés kiadásainak kétharmada, vagy ha úgy tetszik, a jövő évre tervezett hiány ötszöröse.

Az építkezés 2010-ben indul, és ha minden jól megy, 2017-ben indul az első szerelvény, amely a kelet-nyugati utat a mostani egy óráról harmincöt percre csökkenti és az első évre tervezett utasforgalom 200 millió fő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 10:43
×
×
×
×