eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Hihetetlen: a volt amerikai elnök Fidel Castrónak köszönheti az életét

Kuba segített megmenteni Ronald Reagan életét - állítja legújabb cikkében Fidel Castro. A kubai vezető szerint még 1984-ben segítettek leleplezni egy, az akkori elnök ellen készülő merényletet.

Fidel Castro írását, amelyben a meghökkentő állítást tette, a kubai televízióban olvasták fel. A cikkben Castro kijelentette: 23 évvel ezelőtt az ENSZ-ben megjelent kubai biztonsági tiszteket értesítették arról, hogy egy szélsőjobboldali csoport merényletre készül Ronald Reagan amerikai elnök ellen észak-karolinai látogatása során.

Az információt New Yorkban adták át az amerikai ENSZ-küldöttség biztonsági vezetőjének, Robert C. Mullernek, aki szólt a kormány illetékeseinek - állítja Fidel Castro.

"Az információ teljes volt: tartalmazta azok neveit, akik részt vettek a kitervelésben, a merénylet helyszínét és időpontját, valamint annak a fegyvernek a típusát és rejtekhelyét, amivel elkövették volna" - írta a kubai vezető.

Fidel Castro azt nem írta meg, hogyan jutottak a kubaiak az információkhoz, de azt igen, hogy értesüléseik szerint az FBI több embert is letartóztatott Észak-Karolinában.

A Szövetségi Nyomozó Irodánál azt mondták, időbe telik, míg az állításokat igazolni vagy cáfolni tudják, az azonban bizonyos, hogy Ronald Reagen 1984 októberében látogatást tett az észak-karolinai Charlotte-ban, hogy buzdítsa a helyi republikánusokat.

Írásában Castro ismét bírálta az Egyesült Államokat, amiért vezetői félrevezették az embereket a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokkal kapcsolatban, és ő is - mint sok amerikai, aki hisz az összeesküvés-elméletekben - azt állítja, hogy a Pentagon épületébe nem egy repülőgép, hanem egy rakéta csapódott be, hiszen a gép utasainak maradványait nem találták meg a környéken.

A CIA a hírek szerint egyébként 638 alkalommal próbálta meg eltenni láb alól a kubai vezért kifinomult és kevésbé elegáns módszerekkel. Volt, hogy mérgezett szivarral, de olyan is, hogy robbanó kagylóhéjjal próbálkoztak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×