eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Az elnök üzent: nem enged a hatalomból!

Általános meglepetést okozott az orosz elnök szerdán, amikor a jószerivel ismeretlen Viktor Zubkovot jelölte miniszterelnöknek alig három hónappal az általános választások előtt. Vlagyimir Putyin ezzel nyitva hagyta a legfontosabb kérdést: ki lesz az utódja a Kremlben?

Sikerült a teljes politikai elitet meghökkentenie az orosz elnöknek, amikor egy tulajdonképpen ismeretlen pénzügyi szakembert, Viktor Zubkovot jelölt a megüresedő kormányfői posztra.

Vlagyimir Putyin a döntéssel nyitva hagyta az utódlását illető kérdéseket. Korábban a legtöbb elemző úgy vélte, hogy bárki is kövesse a lemondását bejelentő miniszterelnököt, Mihail Fradkovot a kormányfői poszton, az egyértelmű jele lesz Vlagyimir Putyin szándékainak.

Csütörtöki bejelentésével azonban elemzők szerint az elnök üzent is két legesélyesebbnek tartott utódjelöltjének, az egyaránt első miniszterelnök-helyettes Dmitrij Medvegyevnek és Szergej Ivanovnak.

A kormányfő és vele együtt a kabinet lemondásának időzítése két dolgot jelez világosan: egyfelől, hogy Vlagyimir Putyin továbbra is irányítása alatt tartja a belpolitikai eseményeket, másfelől, hogy nem lesz béna kacsa a választásig hátralévő időben, azaz aktív szerepet kíván vállalni a következő hónapokban is.

Az egyébként rendkívül népszerűtlen kormány leváltásával ráadásul Vlagyimir Putyin lehetőséget ad az új miniszterelnöknek néhány kabinettag lecserélésére. Egyik az egészségügyi és szociális tárcáért felelős Mihail Zurabov, másik az oktatási és tudományos miniszter, Andrej Fursenko, akit elsősorban a felügyelete alá tartozó területen tapasztalható kiterjedt korrupció miatt kritizálnak.

A Kremlhez közel álló források szerdán egyértelművé tették: Vlagyimir Putyin mindenképpen szeretné elejét venni azoknak a vélekedéseknek, melyek szerint személyesen jelölné meg utódját, ugyanúgy, ahogyan vele tette ezt elődje, Borisz Jelcin.

A The Times által megkérdezett, név nélkül nyilatkozó vezető tisztviselők hangsúlyozták: az elnökválasztási kampány többszereplős lehet. Döntő fontosságú lehet a Vlagyimir Putyint is támogató Együtt Oroszországért szervezet októberi kongresszusa, melyen hivatalosan is megnevezik a december eleji képviselőházi választás listavezetőjét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×