eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Akár a kormány is rámehet a biztos szexbotrányára

Akár koalíciós válságot is okozhat Günter Verheugen német uniós biztos szexbotrányának újabb fordulata. Német sajtóértesülések szerint ugyanis az Európai Bizottság második embere szeretőjét nevezte ki kabinetfőnökének, ami ellenkezik az uniós belső szabályokkal.

A német kormány is beleremeghet abba a botrányba, amely csütörtökön vehet új fordulatot az Európai Bizottság csúcsvezetésében.

A testület második legbefolyásosabb embere, Günter Verheugen alelnökről ugyanis a Bunte magazin legfrissebb száma azt állítja, hogy hazudott a sajtóban és valószínűleg félrevezette főnökét, az Európai Bizottság elnökét is.

Egy végzetes tengerparti nyaralás

Az események tavaly kezdődtek, amikor az egyik legolvasottabb német napilap, a Bild részleteket közölt Günter Verheugen és stábjának egyik tagja, a frissen kinevezett kabinetfőnök, Petra Erler augusztusi vakációjáról.

Bár a lap nem közölt fényképeket, azt nyilvánosságra hozta, hogy a pár a tengerparton élvezte a napsütést és a homokdűnéken relaxált, az uniós biztos ráadásul meztelenül.

Az egyébként nős, 63 éves Günter Verheugen mindvégig tagadta, hogy a barátságon kívül más kapcsolat fűzné kabinetfőnökéhez. A Bunte magazin legújabb, csütörtöki száma ugyanakkor azt állítja, hogy a politikus nem mondott igazat.

Már 2005 óta viszonya van a nővel?

A lapnak Katrin Fuchs német politikus, Günter Verheugen és felesége régi barátja nyilatkozott. A nő szerint a biztos szűk körben már tavaly januárban beismerte, hogy szerelmi kapcsolata van Petra Erlerrel.

"Elismerte, hogy már 2005 tavasza óta viszonya van vele. Azt mondta, hogy sajnálja és nem tudja, mi ütött belé" - nyilatkozta a családdal húsz éve baráti kapcsolatban álló Katrin Fuchs.Megsérthette az Európai Bizottság irányelveit

A dátumoknak azért van fokozott jelentősége, mert a korábban a tanácsadó testülete tagjaként dolgozó Petra Erlert 2006 áprilisában nevezte ki kabinetfőnökének Günter Verheugen. Márpedig ez, az Európai Bizottság irányelveinek megsértését jelentené.

<

Petra Verhuegen és Petra Erler: csak barátok?

Ráadásul Günter Verheugen felesége múlt héten - ugyancsak a Bunte című lap hasábjain - bejelentette, hogy külön költözött férjétől és felvette a kapcsolatot egy ügyvéddel is. "Megerősíthetem, hogy hosszasan beszéltem Verheugen asszonnyal ezekről a kérdésekről" - mondta Katrin Fuchs az ügy kapcsán.

A helyzet rendkívül kellemetlen a német kancellárnak is, hiszen Angela Merkel tavaly személyesen járt közben José Manuel Barroso bizottsági elnöknél, arra kérve, hogy álljon ki a német politikus mellett.

Bukhat a német koalíció

A német kancellár attól fél, hogy komoly feszültségeket, akár válságot is okozhat a koalíción belül Günter Verheugen utódlásának kérdése. A szociáldemokraták és a kereszténydemokraták is nyilvánvalóan a saját emberüket látnák szívesen az Európai Bizottságban - ráadásul ez utóbbi a koalíciós szerződés megsértését jelentené.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a bizottság elnökének, José Manuel Barrosónak szüksége van a német támogatásra, ha ismét indulni szeretne jelenlegi posztjáért. A portugál politikus így egyelőre nem indított hivatalos vizsgálatot az ügyben, arra hivatkozva, hogy Günter Verheugen már tisztázta magát a vádak alól.

"Egyelőre senki sem tudott olyan egyértelmű bizonyítékkal előállni, ami nehéz helyzetbe hozta Barrosót. Ha lenne bizonyíték, az más helyzet lenne. Barroso elfogadta Verhuegen szavát" - mondta egy brüsszeli forrás.Rosszul sült el a meglepetés

Az európai politika vezető személyiségei számára is kellemetlen hír tehát Gabriele Verheugen bejelentése a különválásról, hiszen egy válóper során alighanem intim és kényelmetlen részletek is napvilágra kerülhetnek. Bebizonyosodhat például, hogy Petra Erler sokkal intimebb viszonyt ápolt a politikussal, mint ahogy az korábban beismerte.

A Bunte című lapnak nyilatkozó Katrin Fuchs azt állítja, hogy Gabriele Verheugen két éve, férje április 28-i születésnapján fedezte fel, hogy a politikusnak viszonya van.

"Gabriele meg akarta lepni Güntert azzal, hogy a kutyával együtt Brüsszelbe autózik, így ő lett volna az első, aki közvetlenül éjfél után gratulál neki. A férje azonban nem vette fel a telefont, bár ő többször is megpróbálta az éjszaka folyamán felhívni. Amikor végül sikerült vele beszélnie, beismerte, hogy a szeretőjével volt" - mondta Katrin Fuchs.

Kiskarácsony, nagykarácsony...

A nő szerint a Verheugen házaspár számára 2005 karácsonya hozta el a fordulópontot, amikor Petra Erler felhívta a férfit telefonon. A készüléket a feleség vette fel, majd átadta azt férjének, aki bezárkózott vele a dolgozószobába.

"Fél óra múlva megjelent és közölte, hogy a szeretőjével beszélt, szakított vele és próbál megváltozni" - közölte Katrin Fuchs.

A tavalyi botrány nem a derült égből érkezett, hiszen a német Focus magazin korábban már közölt fényképeket a pár litvániai nyaralásáról, melyeken kézen fogva láthatók.

"Azt hiszem, az, hogy kivel és hol töltöm augusztusi vakációmat teljesen magánügy, ami a feleségemen kívül senki másra nem tartozik. Õ tudott róla" - jelentette ki Günter Verhuegen.

Sok az ellensége Brüsszelben

A vállalkozásért és iparért is felelős Verheugen az egyik legbefolyásosabb brüsszeli politikus és nem csak alelnöki posztja miatt. Egy nemrégiben adott interjúban a politikus kritizálta az uniós bürokráciát, mondván: az képtelen alkalmazkodni egy új politikai kultúrához.

A (korábbi bővítési) biztos kijelentései nem kevés ellenséget szereztek neki Brüsszelben. Günter Verheugen és kabinetfőnöke fontos szerepet játszanak a német belpolitikában is. A politikus a szociáldemokrata párt vezető személyisége, akinek bukása komoly válságot idézne elő a német koalícióban is.

Petra Erler az egyetlen korábbi NDK-s az Európai Unió fontos posztjain, aki az utolsó keletnémet kormányban is szerepet vállalt. Stábjának egyik tagját Angela Merkelnek hívták. További részletek a tavalyi botrányról itt!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×