eur:
387.02
usd:
356.44
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Slota: Börtönbe a trianoni szerződés és a Benes-dekrétumok megkérdőjelezőivel

A Szlovák Nemzeti Párt készülő törvénytervezete alapján büntetőjogi felelősségük lenne azoknak a szlovák állampolgároknak, akik kétségbe vonják Trianon és a második világháború utáni európai elrendezés érvényességét. A köztársaság védelméről szóló törvényjavaslat rövidesen a törvényhozás elé kerül.

Ján Slota szerint annak, aki a II. világháború utáni európai rendezést kétségbe vonja, börtönben a helye.

A Szlovák Nemzeti Párt elnöke sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy ha a Magyar Koalíció Pártja szeptemberben valóban benyújtja a pozsonyi parlamentbe indítványát a Benes-dekrétumok következményeként kitelepített szlovákiai magyarok morális és jelképes kárpótlásáról, akkor a pártja ellenjavaslatot terjeszt be azoknak a szlovákoknak a kártérítéséről, akik átélték Horthy Miklós fasiszta Magyarországának dél-szlovákiai megszállását.

Slota szerint ezreket, számos esetben egész családokat végeztek ki azokban az években, idős asszonyokat a szomszédaik akasztottak fel a lámpavasakra, és a magyar félnek mindezekért a tettekért bocsánatot kellene kérnie. "A Magyar Köztársaság a szlovákok sérelmeit akkor sem tudná orvosolni, ha még további két évezredig fennállna" - jelentette ki.

Anna Belousová, a párt alelnöke úgy véli, a magyarok máig nem tudják feldolgozni a második világháború végeredménye miatti traumájukat, míg Szlovákia az antifasiszta felkelésnek is köszönhetően a győztesek táborába tartozott. A politikus szerint a magyarországi politikai elit szeretné elérni Trianon revízióját, de ezeket a törekvéseiket ők nem terjeszthetik elő, ezért a határon túli magyar kisebbség képviselőivel végeztetik el ezt a feladatot, jelentős politikai nyomást gyakorolva rájuk.

Belousová erkölcstelennek nevezte, hogy Csáky Pál, az MKP elnöke a holokauszt áldozataihoz hasonlította a Benes-dekrétumok kárvallottjait, és ezzel megsértette a vészkorszak áldozatait.

Mindkét, magyarellenes kijelentéseiről ismert politikus keményen bírálta az MKP új vezetését. Véleményük szerint Csáky Pál még szélsőségesebb szeretne lenni, mint Duray Miklós, és ezzel a magatartással akar fölékerekedni.

A köztársaság védelméről szóló törvénnyel kapcsolatban Dobroslav Trnka főügyész úgy nyilatkozott, nincs szükség ilyen jogszabályra, mivel a jelenlegi törvényekben ez megfelelően meg van oldva.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×