eur:
387.69
usd:
357.11
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Visszatér a hidegháború? Orosz bombázók Guam fölött

Orosz hadászati bombázók szálltak el szerdán Guam csendes-óceáni sziget (az Egyesült Államok külbirtoka) közvetlen közelében; a hidegháború befejeződése óta nem volt példa ilyesmire. Két Tu-95 típusú bombázó érte el Guam közvetlen körzetét egy nagyszabású hadgyakorlat során - közölte csütörtökön Moszkvában Pavel Androszov vezérőrnagy, az orosz hadászati légierő parancsnoka.

Nagy amerikai katonai támaszpont működik a Csendes-óceán nyugati medencéjében fekvő Guamon, s az orosz bombázók megjelenése idején éppen amerikai hadgyakorlat zajlott a sziget környékén több tucat nagy hadihajó, sok száz repülőgép és 22 ezer katona részvételével.

Nem tűnt ki egyértelműen Androszov nyilatkozatából, hogy az orosz gépek behatoltak-e amerikai légtérbe, de a tábornok megemlítette, hogy amerikai vadászgépek emelkedtek a magasba az orosz bombázók megjelenésekor egy repülőgép-hordozó anyahajóról.

Mint mondta, az orosz pilóták "mosolyogva üdvözölték" a levegőben az amerikai gépek személyzetét. Incidens nem történt, az amerikai vadászgépek visszatértek anyahajójukra, és az orosz gépek is hamar távoztak a térségből - tűnt ki beszámolójából.

A hidegháború éveiben a szovjet hadászati bombázók rendszeresen repültek a Csendes-óceán távoli térségei vagy például a két sarkvidék fölött, vagyis mindazon légi térségekben, ahonnan nukleáris robbanófejjel ellátott manőverező robotrepülőgépeket kellett volna indítaniuk az Egyesült Államok felé egy harmadik világháború kitörése esetén.

A Szovjetunió bomlásának éveiben és az új Oroszország súlyos gazdasági nehézségei közepette egyszerűen nem volt pénz az ilyen költséges gyakorlatokra. Az emelkedő olajárakból származó többletjövedelem azonban lehetővé teszi a Kreml számára, hogy több pénzt biztosítson a hadseregnek, és magabiztosabban lépjen fel a nemzetközi porondon.

Ennek jegyében újították fel az orosz hadászati bombázók távolsági gyakorlórepüléseit is, és a megnőtt orosz önbizalom jele az is, hogy - mint az orosz flotta egyik vezetője nemrégiben jelezte - az orosz haditengerészet felújíthatja állandó jelenlétét a Földközi-tengeren.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×