INFORÁDIÓ
2023. május 28. vasárnap
Csanád, Emil

Steinmeier kiterjesztené az afgán hadseregnek nyújtott német segítséget

Infostart

Németország fokozottabb afganisztáni jelenlétét sürgette Berlinben a külügyminiszter a sorozatos emberrablásokkal kapcsolatban. Frank-Walter Steinmeier rámutatott arra, hogy Berlin csak akkor tekintheti befejezettnek az Afganisztánnak nyújtott támogatást, ha a helyi kormányzat szavatolni tudja a rend fenntartását.

A külügyminiszter óvott az afganisztáni német katonai jelenlét szükségességének kétségbevonásától. Steinmeier úgy vélte, ha nem növelik a csapatok számát, hanem kivonulnak az országból, akkor a tálib felkelők elérték a céljukat.

Ezért indítványozta, hogy a törvényhozás tegye lehetővé a jelenleginél nagyobb számú katonai és rendőrségi kiképző kiküldését, mert csak akkor lehet befejezettnek tekinteni a missziót, ha a kabuli kormány képes lesz önállóan gondoskodni a rend és a biztonság fenntartásáról.

A külügyminiszter elismerte, hogy a közelmúltban a katonai akciók során komoly hibákat követtek el, és sajnálatát fejezte ki, hogy a fegyveres beavatkozásnak polgári személyek is áldozatul estek. Steinmeier nyilatkozata válasznak tekinthető az ellenzéki Zöldpárt stratégia-módosítást sürgető követelésére.

Mint a Zöldpárt elnöke, Reinhard Hans Bütikofer fogalmazott, nem a harci gépek fogják eldönteni Afganisztán jövőjét, hanem az, hogy a helyi karhatalomnak mennyire sikerül úrrá lennie a zűrzavaron, és a kabuli kormány mennyire
lesz képes a biztonság érzetét kelteni a helyi lakosságban.

Bütikofer utalt arra is, hogy pártja szeretné meggyőzni a koalíciót: nem csupán értelmetlenné vált, hanem határozottan hátrányos a részvétel a nemzetközi terrorizmus ellen indított katonai akcióban.

Angela Merkel kancellár egy nemrég adott interjúban szintén kilátásba helyezte az Afganisztánba vezényelt német egységek létszámának bővítését. Hangsúlyozta azonban azt is, hogy a katonai erőfeszítéseket a demokratikus kibontakozást szolgáló intézkedésekkel kell kiegészíteni.

Hanganyag: Vincze András

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018