eur:
369.22
usd:
344.69
bux:
48117.93
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert

Ismét Erdogan kapott kormányalakítási megbízást Törökországban

Ismét Recep Tayyip Erdogan miniszterelnököt bízta meg kormányalakítással Ahmet Necdet Sezer államfő hétfőn, két nappal az új összetételű török parlament megalakulása után.

A törvényhozásban az eddig is kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) abszolút többséget - 550 képviselői helyből 341 mandátumot - szerzett a július 22-én tartott előre hozott választásokon.

Az ankarai elnöki palotában tartott rövid megbeszélés után Erdogan kijelentette, hogy az előző kormányzási időszak tanulságaiból okulva az új kabinet a mostaninál "erősebb, nagyobb munkabírású" lesz. A politikus az alkotmányban biztosított 45 napos határidő előtt be akarja mutatni csapatát, de sem neveket, sem további részleteket nem volt hajlandó elárulni.

Nem válaszolt arra a kérdésre sem, hogy Abdullah Gül külügyminiszter a hadsereggel dacolva ismét megpályázza-e az államfői tisztséget, vagy távozik a kabinetből.

A miniszterelnök az új kormány egyik legfontosabb feladatának az iparosodott nyugati országrész és a hátrányos helyzetű, többségében kurdok lakta keleti területek közötti különbségek további csökkentését nevezte, "a tolerancia és a béke kultúrájának" meghonosításával. Ugyancsak a kiemelt tennivalók közé sorolta "egy fejlettebb demokrácia" megteremtését.

A török média szerint az 53 éves miniszterelnök akár már a héten előterjesztheti az államfőnek új, 2003 óta második kormányának névsorát. Különösen nagy várakozás előzi meg, hogy kit jelöl a politikailag kényes tárcák - az oktatási, az igazságügyi és a belügyi - élére. Gazdasági miniszterként Mehmet Simsek, a Merrill Lynch amerikai befektetési bank volt közgazdászának neve merült fel.

Az új parlamentre váró első feladat - amelyet várhatóan csütörtökön teljesíteni fog - a házelnök, a második legmagasabb közjogi méltóság megválasztása lesz. Ezután gyürkőznek neki a képviselők az államfőválasztásnak, amely a tavaszi belpolitikai válság kirobbantója volt.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Szárnyalt az Apple a bemutató előtt

Szárnyalt az Apple a bemutató előtt

Jelentősen emelkedtek a tőzsdék múlt héten, miután az amerikai törvényhozók elfogadták az amerikai adósságplafonról szóló törvényjavaslatot. Az ázsiai piacok nagyrészt emelkedtek hétfőn, miután Joe Biden hétvégén aláírta az amerikai adósságplafonról szóló törvényt. Ezzel szemben európai tőzsdék a múlt pénteki rali után iránykereséssel kezdték ezt a hetet, és az USA-ban is csak minimális elmozdulások látszanak. Mindeközben az olajárakra is érdemes figyelni, amelyek felpattantak azt követően, hogy Szaúd-Arábia további napi egymillió hordóval csökkenti a kitermelést, és további termeléscsökkentést ígért.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×