eur:
369.22
usd:
344.69
bux:
48117.93
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert

Elhunyt Jean-Marie Lustiger bíboros, volt párizsi érsek

Nyolcvanéves korában vasárnap Párizsban súlyos betegség következtében elhunyt Jean-Marie Lustiger bíboros, volt párizsi érsek - közölte a francia elnöki hivatal. Lustiger bíboros a párizsi Jeanne-Garnier kórházban halt meg, ahol április 23-ától ápolták.

2006 októberében a bíboros maga jelentette be a párizsi papságnak, hogy "súlyos betegségben szenved".

A francia katolikus egyház egyik legbefolyásosabb személyisége 1926. szeptember 17-én született Aaron Lustiger néven Párizsban lengyel zsidó bevándorló családban. Édesanyja az auschwitzi náci haláltáborban halt meg. 1940-ben vette fel a keresztséget és a Jean-Marie keresztnevet.

1954-ben szentelték pappá, a párizsi Sorbonne egyetem és a főiskolák, majd a XVI. kerületi Sainte-Jeanne de Chantal parókia lelkésze volt. II. János Pál pápa 1979-ben nevezte ki Orléans püspökévé, majd 1981-ben Párizs érsekévé. Ezt a tisztséget 2005-ig töltötte be, amikor 78 éves korában lemondott. 1983-ban lett bíboros.

Nicolas Sarkozy francia elnök részvétét fejezte ki "az ország szellemi, erkölcsi, intellektuális és vallási élete nagy alakjának" távozása miatt. Michele Alliot-Marie belügyi és Christine Albanel kulturális miniszter a "párbeszéd" embereként említették az elhunyt főpapot, míg Francois Fillon kormányfő azt emelte ki, hogy Jean-Marie Lustiger "meghatározó módon járult hozzá a katolikus egyház kisugárzásához, amelynek szerinte a világ és az emberek előtt nyitottnak és a korral mindig lépést tartónak kellett lennie".

Richard Prasquier, a Franciaországi Zsidó Intézetek Képviselő Tanácsának (CRIF) elnöke "azt a jelentős történelmi szerepet" emelte ki, amelyet a bíboros "a zsidók és a katolikusok közötti viszony javításában" játszott.

Számos hittani mű szerzője volt. 1995-ben a Francia Akadémia tagjává választották. Utolsó megjelenése az akadémián május 31-én volt, amikor elbúcsúzott a "halhatatlanoktól". "Engem nem látnak többé" - mondta akkor.

Utolsó nyilvános szereplése 2007. január 26-án volt, amikor a párizsi Notre-Dame székesegyházban részt vett Pierre abbé gyászmiséjének bemutatásán.

Jean-Marie Lustiger gyászszertartását péntek délelőtt tartják a párizsi Notre-Dame-ban.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Szárnyalt az Apple a bemutató előtt

Szárnyalt az Apple a bemutató előtt

Jelentősen emelkedtek a tőzsdék múlt héten, miután az amerikai törvényhozók elfogadták az amerikai adósságplafonról szóló törvényjavaslatot. Az ázsiai piacok nagyrészt emelkedtek hétfőn, miután Joe Biden hétvégén aláírta az amerikai adósságplafonról szóló törvényt. Ezzel szemben európai tőzsdék a múlt pénteki rali után iránykereséssel kezdték ezt a hetet, és az USA-ban is csak minimális elmozdulások látszanak. Mindeközben az olajárakra is érdemes figyelni, amelyek felpattantak azt követően, hogy Szaúd-Arábia további napi egymillió hordóval csökkenti a kitermelést, és további termeléscsökkentést ígért.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×