eur:
393.32
usd:
367.35
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Az atombomba áldozataira emlékeztek

Hirosima és Nagaszaki - erre a két japán városra hullottak az első atombombák 62 évvel ezelőtt. Az Egyesült Államok a frissen kifejlesztett nukleáris fegyverrel akarta rábírni a császári udvart, hogy tegye le a fegyvert.

1945. augusztus 6., 8 óra 15 perc - ekkor dobták le az amerikaiak az Enola Gay B-29-es bombázóról Hirosimára a frissen kifejlesztett csodafegyvert: az atombombát.

A robbanás több mint 1 kilométeres körzetben mindent lerombolt. Több mint 60 ezren azonnal meghaltak. A sugárfertőzés azonban további tízezrek életét oltotta ki, és napjainkban is érezteti hatását.

A második világháború Európában már 1945 májusában véget ért. A japán császári hadsereg azonban nem tette le a fegyvert. Az Egyesült Államok ezért úgy döntött: a Fat Boy, azaz Kövér Fiú névre keresztelt bombával bírja rá a szigetországot a kapitulációra.

Feltétel nélküli kapituláció


Az első gombafelhőt még egy követte: Nagaszakira is atomtöltetet dobott az amerikai hadsereg. Pár napra rá a japánok feltétel nélkül megadták magukat.

A világ döbbenten állt a soha nem látott pusztítás előtt. Addig semmilyen tömegpusztító fegyver nem volt arra képes, hogy ekkora kárt okozzon.

Az atombombát Amerikában, az Új Mexikói Los Alamosban fejlesztették ki a tudósok, a projekten magyarok is dolgoztak, többek között Teller ede, Szilárd Leó és Neumann János.

A háború alatt az Egyesült Államok mindent megtett azért, hogy a náci Németország előtt kifejlessze az új fegyvert - mivel Washingtonnak olyan információi voltak, hogy Hitler tudósai hamarosan elkészülnek egy csodafegyverrel. Mint utóbb kiderült: Berlin még messze volt a megvalósítástól.

A katasztrófa óta a robbanás időpontjában minden évben, egész Japánban, sőt a világ több pontján is az áldozatokra emlékeznek.

Hanganyag: Póth Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.

Závecz: a legerősebb a Fidesz, de hat induló is megugorhatja a küszöböt az EP-választáson

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyedének támogatottságára számíthatott; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss közvélemény-kutatásából. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort, a Závecz Research ügyvezetőjét kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×