INFORÁDIÓ
2023. május 28. vasárnap
Csanád, Emil

Az atombomba áldozataira emlékeztek

Infostart

Hirosima és Nagaszaki - erre a két japán városra hullottak az első atombombák 62 évvel ezelőtt. Az Egyesült Államok a frissen kifejlesztett nukleáris fegyverrel akarta rábírni a császári udvart, hogy tegye le a fegyvert.

1945. augusztus 6., 8 óra 15 perc - ekkor dobták le az amerikaiak az Enola Gay B-29-es bombázóról Hirosimára a frissen kifejlesztett csodafegyvert: az atombombát.

A robbanás több mint 1 kilométeres körzetben mindent lerombolt. Több mint 60 ezren azonnal meghaltak. A sugárfertőzés azonban további tízezrek életét oltotta ki, és napjainkban is érezteti hatását.

A második világháború Európában már 1945 májusában véget ért. A japán császári hadsereg azonban nem tette le a fegyvert. Az Egyesült Államok ezért úgy döntött: a Fat Boy, azaz Kövér Fiú névre keresztelt bombával bírja rá a szigetországot a kapitulációra.

Feltétel nélküli kapituláció


Az első gombafelhőt még egy követte: Nagaszakira is atomtöltetet dobott az amerikai hadsereg. Pár napra rá a japánok feltétel nélkül megadták magukat.

A világ döbbenten állt a soha nem látott pusztítás előtt. Addig semmilyen tömegpusztító fegyver nem volt arra képes, hogy ekkora kárt okozzon.

Az atombombát Amerikában, az Új Mexikói Los Alamosban fejlesztették ki a tudósok, a projekten magyarok is dolgoztak, többek között Teller ede, Szilárd Leó és Neumann János.

A háború alatt az Egyesült Államok mindent megtett azért, hogy a náci Németország előtt kifejlessze az új fegyvert - mivel Washingtonnak olyan információi voltak, hogy Hitler tudósai hamarosan elkészülnek egy csodafegyverrel. Mint utóbb kiderült: Berlin még messze volt a megvalósítástól.

A katasztrófa óta a robbanás időpontjában minden évben, egész Japánban, sőt a világ több pontján is az áldozatokra emlékeznek.

Hanganyag: Póth Attila

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018