eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Bush: az Egyesült Államok tiszteletben tartja Pakisztán szuverenitását

George Bush telefonon biztosította Pervez Musarraf pakisztáni elnököt arról, hogy az Egyesült Államok tiszteletben tartja a dél-ázsiai ország szuverenitását. Az amerikai elnök gratulált a pakisztáni államfőnek Pakisztán Indiától való függetlenné válásának 60. évfordulója alkalmából, és közölte: Washington azt szeretné, ha a muzulmán ország "erős, stabil és sikeres" lenne.

Bush elnök a beszélgetés során ízetlennek nevezte Barack Obama amerikai demokrata párti elnökjelölt-aspiráns minapi megjegyzéseit, amely szerint az Egyesült Államoknak bombáznia kellene az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet célpontjait Pakisztánban, és amerikai csapatokat lehetne küldeni az ázsiai országba a terroristák felszámolására, akár a helyi hatóságok hozzájárulása nélkül is.

Az amerikai elnök a pakisztáni külügyi tárca tájékoztatása szerint rámutatott arra, hogy e kijelentések hátterében a választási kampány áll.

A washingtoni Fehér Ház egy névtelenséget kérő illetékese szerint Bush elnök kifejtette szövetségesének, hogy a Washingtonból hallatszódó hangok közül az egyedüli, amelyre Iszlámábádnak oda kell figyelnie, az övé, egyszersmind biztosította Musarrafot arról, hogy az Egyesült Államok továbbra is együtt kíván működni Pakisztánnal.

A demokrata párti szenátor kijelentéseinek hírére a radikális muzulmán pártokat tömörítő Egyesült Akció Fórum (Muttahida Madzslisz-i-Amal, MMA) szervezésében egy kisebb csoport - mintegy 150 fő - az utcára vonult Karacsi dél-pakisztáni nagyvárosban. A tüntetők Amerika- és Barack Obama-ellenes jelmondatokat skandáltak, és elégettek egy amerikai zászlót.

Obama azután rukkolt elő véleményével, hogy Washingtonban vita kerekedett arról, mit tegyenek a Pakisztánnak az afganisztáni tálib felkelők hátországának számító nyugati vidékein tevékenykedő, az al-Kaidához tartozó fegyveresekkel, akiket nem tudnak megzabolázni a pakisztáni biztonsági erők.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×