eur:
389.23
usd:
361.32
bux:
68448.14
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kína megszigorítja a tibetiek ellenőrzését

Törvénytelennek és érvénytelennek tekinti Kína az élő Buddhának azokat a tibeti reinkarnációit, amelyeket a kormány nem ismer el - jelentették be Pekingben pénteken, miközben újabb szigorításokat rendeltek el a dalai lámához hűnek tekintett régióban.

A szabályozások egybe esnek azokkal a jelentésekkel, amelyek szerint Tibetben tucatnyi embert vettek őrizetbe, mert egy hagyományőrző fesztiválon a száműzetésben élő szellemi vezető visszatérésére szólítottak fel.

A dalai láma 1959-ben, egy elbukott felkelés után menekült Indiába, a kommunista Kína által 1950-ben elfoglalt Tibetből.

Kína továbbra is elnyomja a tibeti vallási törekvéseket, különösen a dalai láma iránti tiszteletet üldözik. A vallási vezetőt, akit Nobel-békedíjjal tüntettek ki, Kína szeparatistának tekint.

Egyesek azzal vádolják Kínát, hogy azért nem kíván tárgyalni a már 72 éves dalai lámával, mert halálára vár, és akkor Pekinghez hű új dalai lámát nevezhetne ki.

Tizenkét évvel ezelőtt, 1995-ben a dalai láma és az ateista kínai kommunista hatóságok más és más személyt választottak Tibet második legfontosabb vallási elöljárója, az 1989-ben lehunyt 10. pancsen láma reinkarnációjának. A dalai láma által kiválasztott hatéves fiú hamarosan eltűnt a nyilvánosság elől, emberjogi szervezetek szerint ő a világ legfiatalabb politikai foglya.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×