eur:
389.59
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Húszmillió ember vált földönfutóvá az árvizek miatt

Csak Indiában 1000 fölé emelkedett az Ázsia egy részét elöntő árvizek halálos áldozatainak száma, miközben 20 millió ember vált földönfutóvá. Sok helyütt a víz elmosta az utakat és több száz települést vágott el a külvilágtól. A legsúlyosabb Észak-Indiában, Bangladesben és Nepálban a helyzet.

Pénteken további áldozatokról érkeztek hírek a monszun sújtotta térségből. Indiában több tucat halottról számoltak be, és az összes halálos áldozat száma már meghaladja az 1000-et. Bangladesben több ezren próbálnak biztonságos magasságban fekvő területekre jutni.

Az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF kommünikéjében azt írta, hogy Bangladesben, Indiában és Nepálban 20 millió embert érint a katasztrófa.

Éhezés és járvány fenyeget

A segélyügynökségek szerint a térségben több százezer embert fenyeget éhezés és járvány.

Az áradás szokatlanul nagy kiterjedése és a segítségre szorulók hatalmas száma, példátlanul nagy kihívás elé állítja a segélyezőket - teszi hozzá az UNICEF.

A monszun júniusban kezdődik, és általában szeptemberig tart. Ebben az időszakban nem szokatlan az árvíz, de sok éve nem volt ilyen súlyos a helyzet.

Az indiai hadsereg 1600 elitkatonát mozgósított, akik a polgári védelmi dolgozókkal együtt másfél millió árvízkárosulton próbálnak segíteni.

Elpusztult a termés

Az indiai Bihár állam miniszterelnöke, Nitis Kumár elmondta, hogy hajóval és csónakkal sem tudják megközelíteni a külvilágtól elvágott településeket, ezért az egyetlen lehetőség a levegőből ledobott segély.

Az állam területének 630 ezer hektárján elpusztult a termés. Bihártól keletre, Bangladesben jóval kevesebb az indiainál a halálos áldozatok száma, de már ott is kétszázhoz közelít.

Nepálban több mint 80-an haltak meg. Az indiai Asszámban öt és félmillió embert érintett az árvíz, de a helyi katasztrófaügyi miniszter azt mondta, hogy két napja nem esett, így javul a helyzet. Az otthonukat elhagyó milliók nagy része azonban nem tud hazamenni, mert házukat elöltötte a sár - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×