eur:
388.59
usd:
361.34
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Szokatlan rendőri brutalitás, végzetes hiba - de jó munkát végeztek

2005. július 22.-én fegyveres rendőrök üldözőbe vettek egy fiatalembert, aki leszaladt a londoni Stockwell állomás mozgólépcsőjén és beugrott egy metró szerelvény kocsijába. A rendőrök az utasok szemeláttára leteperték és agyonlőtték.

A terrorelhárítás emberei szokatlan brutalitással járak el, ami feltűnést és felháborodást keltett volna egymagában is, de hamarosan kiderült, hogy a főbelőtt fiatalember teljesen ártatlan, Londonban dolgozó brazil állampolgár volt.

A Scotland Yard azonnal elkezdte a kimagyarázkodást. A Rendőrség Elleni Panaszokat Kivizsgáló Független Testület most nyilvánosságra hozott jelentése szerint Andy Hayman helyettes rendőrfőnök, a terrorelhárítás irányítója megmásított tényeket, továbbá elmulasztotta azon nyomban közölni felettesével, a rendőrfőkapitánnyal, hogy valószínűleg végzetes hiba történt.

Andy Hayman aznap sajtóértekezleten nyilatkozott a Bűnügyi Riporterek Szövetsége szervezésében és beismerte, hogy a lelőtt férfi nem volt a terrorakció előkészítésével gyanúsított négy személy egyike, de a rendőri közlemény ennek az ellenkezőjéről szólt.

A most nyilvánosságra hozott jelentés nyomán a Scotland Yard újból bocsánatot kért a brazil fiatalember családjától, és hangsúlyozta, hogy a levont tanulságok nyomán eljárási változtatásokat vezettek be, viszont Andy Hayman jó munkát végez, mint a terrorelhárítás főnöke.

Hiba történt, amire csak az lehet a magyarázat, hogy az áldozat, Jean de Menezes, ugyanabból a házból jött ki, ahol az egyik gyanúsított lakott és a metróállomásra sietett, a terrorista metrórobbantások idején.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×