eur:
388.95
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Kétes hírű ügyész képviseli a Malina Hedvig elleni vádat

Új összefüggésekre mutat rá a mai pozsonyi Új Szó Malina Hedvig ügyében. A diáklány ellen ugyanaz képviseli a vádat, aki a 90-es évek derekán az akkori államfő fia elrablásának ügyében is kétes döntéseket hozott.

Az Új Szó kiemelt helyen, a címlapon ad hírt arról, hogy Malina Hedvig ellen ugyanaz a személy képviseli a vádat, aki több mint 10 évvel ezelőtt kerületi ügyészként elkente a volt szlovák köztársasági elnök, Michal Kovác fia elrablásának ügyét, s döntése következményeképpen az Ivan Lexa vezette akkori szlovák titkosszolgálatnak, a SIS-nek végül sikerült megúsznia az emberrablást.

Feltűnő hasonlóság

A lap szerint már többeknek feltűnt a hasonlóság a két ügy között. Akkor is a HZDS és a SNS volt a hatalmon, s akkor is az volt a hivatalos szervek álláspontja, hogy az állítólagos áldozat az egészet csak kitalálta, hogy lejárassa az országot. Malina Hedvig esetében is az a vélemény alakult ki, hogy a lányt senki sem verte meg, vagy ha mégis, akkor az legfeljebb maga Malina Hedvig lehetett, s aki ráadásul a hamis tanúzás miatti vádemelés elől Brüsszelbe akart menekülni.

Az Új Szó emlékeztet arra is, hogy Malina Hedvig ellen - a hatóságok megtévesztése és hamis eskü gyanúja miatt - egy olyan személy feljelentése alapján született meg az ügyészség vádindítványa, aki az Ivan Lexa-érában a titkosszolgálat ügynöke volt.

A lap szerint e hasonlóságokon kívül egy konkrét személy is összeköti a két ügyet: Robert Vlachovsky, aki 1996-ban pozsonyi kerületi ügyészként elrendelte az ifjabb Michal Kovác elrablásával megvádolt titkosszolgálati ügynökök szabadon bocsátását, és az ügyet elvette a vizsgálatot vezető nyomozótól.

Ezek után vette át a nyomozás irányítását Peter Cíz, aki hamarosan arra a következtetésre jutott, hogy a titkosszolgálatnak semmi köze az egészhez. Az Új Szó hozzáteszi: ugyanez az ügyész Malina Hedvig ügyében már két panaszt utasított el.

"Mi értelme lenne az egyezkedésnek?"


A lap egy másik írása szerint a nyitrai ügyészség már hajlik arra, hogy egyezkedjen a lánnyal, de ezt csak beismerő vallomás esetén tenné meg, amelyben a lány megbánást tanúsít, és megtéríti az általa okozott kárt.

A lány védőügyvédje szerint azonban szó sem lehet megállapodásról, hisz ilyen egyezség csak akkor jöhet létre, ha a nyomozás során minden kétséget kizáróan bizonyítást nyert, hogy a bűncselekményt valóban a vádlott követte el. Az ügyvéd szerint kérdéses, miért lenne jó Malina Hedvignek ez a megoldás, hisz eddig nem tett beismerő vallomást, és ez nincs is szándékában.

Hanganyag: Protics János

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×