eur:
388.97
usd:
360.63
bux:
68745.31
2024. május 7. kedd Gizella

Koszovó támogatás nélkül nem kiáltja ki a függetlenséget

Koszovó nem fogja kikiáltani egyoldalúan a függetlenséget Agim Ceku tartományi kormányfő hétfői nyilatkozata szerint, ha nem kap ehhez támogatást az Egyesült Államoktól és az Európai Uniótól.

"Nem fogunk egyoldalúan, amerikai és európai támogatás nélkül nyilatkozatot tenni ebben (az ügyben)" - jelentette ki a koszovói albán politikus a Financial Times című üzleti napilapnak adott interjúban, amelyet még a hét végén adott a dél-európai országok csúcstalálkozóján, a horvátországi Dubrovnikban.

Agim Ceku figyelmeztetett arra, hogy ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozattal nem adja áldását Koszovó függetlenségére, az Európai Uniónak át kell gondolnia, hogyan valósítja meg a tartomány felügyeletét. "Szükség lesz egy útitervre, amelynek mentén gyorsan és egyértelműen lehet haladni" - fogalmazott az albán politikus, megjegyezve, hogy még mindig a BT-határozat elfogadását tartja a legjobb megoldásnak.

Agim Ceku helyzetértékelése szerint miután az amerikai-orosz tárgyalások holtpontra jutottak, Koszovó választott vezetői kénytelenek nyugati támogatást szerezni függetlenségi törekvéseikhez, még mielőtt a koszovói albánok elveszítik "türelmüket, a reményt és a (nemzetközi közösségbe vetett) bizalmat".

A 90 százalékban albánlakta dél-szerbiai tartomány ENSZ-igazgatás alatt áll azóta, hogy 1999-ben a NATO 78 napon keresztül bombázta az akkori Jugoszláviát, hogy elérje a szerb biztonsági erők koszovói albánok elleni megtorló akcióinak a beszüntetését.

Martti Ahtisaari ENSZ-főmegbízott februárban javaslatot terjesztett elő Koszovó leendő jogállásáról, s ezt az albán vezetők elfogadták, de a szerbek - mivel a tervezet kimondatlanul is megalapozza Koszovó függetlenségét - elutasították.

Az indítványról az ENSZ BT-nek kell majd döntenie, s a testület dolgát az is nehezíti, hogy az albánok egy jelentős része nem fogadja el a korlátozott, nemzetközileg felügyelt függetlenséget, hanem teljes szuverenitást akar.

Címlapról ajánljuk
Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, a magyar tőzsdén a Richter a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitart a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban vannak, míg Amerikában óvatos emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×