eur:
388.5
usd:
360.82
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

650 éves a prágai Károly híd

A legenda szerint éppen 650 éve kezdték meg Prága egyik legismertebb idegenforgalmi nevezetessége, a Károly híd építését. Az ünnep alkalmából megkongatták a 16 tonnás Zsigmond-harangot is.

Reggel 5 óra 31 perckor megszólalt a prágai Szent Vitus-székesegyház legnagyobb harangja, a kétméteres, 16 tonnás Zsigmond-harang, amelynek a hangját csak különleges alkalmakkor lehet hallani.

A hétfő hajnal is ilyen alkalom volt, mert a legenda szerint 650 évvel ezelőtt, 1357-ben éppen ekkor, egy perccel fél hat után kezdték el építeni a cseh főváros egyik leglátogatottabb idegenforgalmi nevezetességét, a kőhidat, amely az Óvárost köti össze a Hradzsinba vezető Kisoldallal.

Misztikus dátum


A munkálatok csak a következő század elején, 1402-ben fejeződtek be, a hidat pedig 1870-ben nevezték el hivatalosan az építtetőjéről, addig Kőhídnak hívták.

A Moldva folyón átívelő átkelő építését IV. Károly császár rendelte el, és azzal a 27 éves Peter Parlert bízta meg. A munkálatok megkezdésének legszerencsésebb időpontját királyi asztrológusok és a számmisztika tudósai számították ki. Az alapkövet maga a király tette le.

Az 135797531 számsorként is feljegyzett dátum elölről és hátulról olvasva is ugyanazt a napot adja ki. Ez a mágikus számsor ma a híd egyik végén álló toronyra is ki van függesztve.

Az építéshez mészkövet használtak, a legendák szerint a habarcshoz tojást kevertek, abban bízva, hogy így erősebb lesz a kövek közti ragasztás

Népszerű látványosság

A híd 650 éve íródó története során számos jeles eseménynek volt szemtanúja, vagy éppen szenvedő alanya: 1432-ben hatalmas árvíz vonult le a Moldván, ami három pillért is tönkretett.

Legutóbb, 2002-ben is komoly károkat szenvedett az 516 méter hosszú, és csaknem 10 méter széles híd, a hatalmas árhullám több pillért is megrongált.

A Károly híd két oldalán 30 szobor áll, legtöbbjük barokk alkotás. Az átkelő ma a cseh főváros egyik legismertebb turisztikai nevezetessége.

A hollywoodi filmrendezőknek is megtetszett, több ismert alkotás helyszínéül is szolgált, többek között itt forgatták a Mission: Impossible című film több jelenetét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×