eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Szobrot állítottak XVI. Benedek pápának

XVI. Benedek pápának mellszobrot avattak vasárnap a dél-németországi Traunsteinben. A katolikus egyházfő egy nappal korábban közzétett rendeletével ismét engedélyezte a latin nyelvű misézést mindazoknak a papoknak és híveknek, akik ezt kérik.

Johann Brunner szobrász alkotása amolyan utólagos ajándék a bajor születésű katolikus egyházfő 80. születésnapjára. Joseph Ratzinger pápa a Bajorország délkeleti csücskében fekvő Traunsteinben járt iskolába, s - mint arról a szoboravatás alkalmából küldött, s Fritz Stahl traunsteini polgármester által fölolvasott üzenetében is megemlékezett - az ottani Szent Oszvald-templomban mutatta be 1951-ben Georg bátyjával első miséjét (újmiséjét).

A katolikus egyházfő szombaton közzétett rendeletével ismét engedélyezte a latin nyelvű misézést. Az egyházfői dokumentum szerint ismét celebrálhatják a papok a 16. századi V. (Szent) Pius miséjét" annak legújabb, 1962-ben XXIII. János pápa által jóváhagyott változatában azon hívek előtt, akik ezt "spontán módon kérik". A tridenti miserend értelmében a fő imádságok latinul hangzanak el, a szentmise közben a pap hátat fordít a templomban lévő híveknek.

Ugyanakkor a parókiákban a II. vatikáni zsinat által jóváhagyott, 1970-ben, VI. Pál pápa uralkodása alatt bevezetett "köznyelvi liturgia" marad érvényben, de minden nap elhangozhat latin nyelvű mise is, akárcsak keresztelők, első áldozások, esküvők és temetések esetében.

A katolikus egyházfő levelében igyekezett megnyugtatni a francia, brit, amerikai és német főpapokat, akik aggodalmuknak adtak hangot, mert szerintük ez a döntés zavart, sőt akár szakadásokat is okozhat az egyházban.

A pápa szerint a latin nyelv, illetve a régi liturgia ismerete nem túl elterjedt, ezért minden bizonnyal az 1970-ben bevezetett új rítus marad az általános.

V. Pius pápa 1570-ben hagyta jóvá a tridenti (trentói) zsinat (1543-1563) által kidolgozott latin nyelvű liturgiát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×