eur:
385.49
usd:
354.36
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

Kiderült a titok: Blair már az iraki háború előtt le akart mondani

Tony Blair már egy évvel az iraki háború előtt le akart mondani - a meglepő kijelentést a minap távozott brit kormányfő egykori közeli munkatársa tette. Alistair Campbell régóta várt naplója Blair miniszterelnökségéről hétfőn jelenik meg.

Tony Blair maga vallotta be annak idején kommunikációs igazgatójának, hogy nem akar harmadszor is indulni a miniszterelnöki posztrét. Alistair Campbell egy évtizeden keresztül volt a kormányfő legközelebbi munkatársa, sokan őt tekintették a valódi miniszterelnök-helyettesnek.

Campbell a lapnak adott interjúban azt mondta, hogy Blair 2002 nyarán - egy évvel második választási győzelme után és kilenc hónappal az iraki háború előtt - közölte vele: távozik. "Két terminusnál többet az ember nem kívánhat magának manapság" - idézte főnöke szavait.

Blair a Munkáspárt őszi kongresszusán akarta bejelenteni távozási szándékát. Megkérdezte legközelebbi munkatársait - Campbell mellett Sally Morgan politikai tanácsadót és Jonathan Powell-t, személyi titkárát -, hogy szerintük a bejelentése segítene-e abban, hogy szabad kezet kapjon, és bevezesse a szükséges, de népszerűtlen reformokat.

"Nem elleneztem a lépést, de figyelmeztettem, hogy utána béna kacsa lenne" - mondta most Campbell.

Akkor már erős nyomás nehezedett Blairre; a hírek terjedtek az esetleges iraki háborúról, és sokan azt állították, hogy Blair már meg is állapodott George W. Bush amerikai elnökkel a közel-keleti ország megtámadásáról.

Éles bírálatok érték a kormányfőt belpolitikai kérdések, így például a kórházi reform miatt. Éppen a politikai nyomás miatt döntött úgy Blair, hogy mégis marad - derül ki Campbell naplójából, amely A Blair-évek címmel jelenik meg.

Ebből derül ki többek között az is, hogy Blair jószolgálati nagykövetnek akarta kinevezni Diana hercegnőt, és többször is együtt vacsoráztak titokban a kilencvenes évek közepén, hogy egyeztessenek a kérdésben. A kinevezést végül a hercegnő tragikus halála akadályozta meg.

Címlapról ajánljuk
Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

A védelmi miniszter és kormányfőhelytettes azt közölte, hogy Robert Fico állapota nagyon komplikált, és a miniszterelnök az életéért harcol.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×