eur:
389.71
usd:
364.28
bux:
68119.07
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Brit merényletek: egyre tisztább a kép

Egyre jobban kitapintható a nemzetközi szál a múlt heti, nagy-britanniai terrorkísérletekben. A brit rendőrség közölte: az eddig őrizetbe vettek mind közel-keleti származású, külföldi állampolgárságú orvosok és egészségügyi dolgozók. A nyomozás eredményeképp Ausztráliában is letartóztattak egy indiai állampolgárságú orvost.

Az ausztráliai Brisbane repülőterén letartóztatott férfival nyolcra emelkedett a múlt heti brit terrorkísérletek után őrizetbe vettek száma.

Az indiai állampolgárságú orvost a brit hatóságok kérésére fogták el, amint éppen megpróbálta elhagyni az országot. Az ausztrál média szerint tavaly szeptember óta dolgozott Queensland szövetségi állam egyik kórházában.

Valódi merénylet volt

Az ausztrál rendőrség egy másik, Nagy-Britanniából érkezett orvost is kihallgatott, de az első jelentések szerint nem tudták a nagy-britanniai összeesküvéshez kötni. Az AFP hírügynökség szerint a pénteki és szombati akciókban használt, házi készítésű bombákat egy Glasgow-i helyszínen állították elő.

A brit média jelentései alapján valójában nem is merényletkísérletekről, hanem merényletekről kell beszélni. A londoni nightclubnál hagyott Mercedest és a másik, tilosban parkoló és először elvontatott kocsit is mobiltelefon-hívással akarták felrobbantani.

A Tiger Tiger bárnál álló autót jelentések szerint kétszer, a másikat pedig négyszer hívták a támadók, de a pokolgépek nem léptek működésbe. Biztonsági szakértők szerint az összehangolt támadások az al-Kaidára utalnak.

A rendőrség a hívások nyomán jutott liverpooli, staffordshire grófságbeli és Glasgow-i címekhez. A Glasgow-i támadók bérelt lakásáról akkor szereztek tudomást a rendőrök, amikor a két férfi már a reptéren volt, ahol percekkel később megpróbáltak lángoló terepjárójukkal behajtani a váróterembe.

Gyorsan halad a nyomozás

Szomszédjaik szerint a férfiak eléggé barátságtalanok voltak és mindig más autóval jelentek meg a házuk előtt. Az M6-os autópályán feleségével együtt letartóztatott Mohammed Ashát viszont betegei és szomszédjai teljesen hétköznapi családapának tartották. Asha kocsijára azután kezdtek vadászni a rendőrök, hogy egy térfigyelő kamera szoftvere felismerte a rendszámát.

A brit belügyminiszter szerint biztató, hogy gyorsan halad a nyomozás. A hatóságok ugyanakkor elismerik, hogy a szerencse és néhány bátor ember mentett meg több száz, vagy ezer életet: a mentők, akik felhívták a figyelmet az egyik gyanús kocsira, a rendőrök, akik a tűzszerészek előtt hatástalanították az egyik bombát, és a járókelők, akik a földre teperték a reptéri támadókat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×