eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Felmelegedés: váratlan helyről érkezhet a segítség

Hirtelen jött népszerűségre tettek szert Indonézia trópusi mocsarai, amelyek hatalmas mennyiségű szenet tárolnak. A fejlett világ vállalatai és kormányai ugyanis abban reménykednek, hogy a lápok, valamint az erdők megőrzése révén is teljesíthetik környezetvédelmi kötelezettségüket.

A tudósok hosszú ideje tudják, hogy Indonézia 20 millió hektár kiterjedésű trópusi mocsarai természetes széntárolók.

"Az 50-60 százalékuk szén, a mocsarak több szenet tárolnak, mint a világ összes többi vegetációja együtt" - hangsúlyozza Jack Rieley, a Nottinghami Egyetem mocsárszakértő professzora.

Az újdonságot az jelenti, hogy a lápokat már a globális klímaváltozás elleni küzdelemben is számításba veszik. Indonéziában hatalmas erdőket vágnak ki és égetnek el, továbbá mocsarakat csapolnak le, hogy területet nyerjenek a pálmaolaj-ültetvények számára. Ha ezt a forrást is figyelembe vesszük, Indonézia a világ harmadik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója.

A fejlett világ kiotói megállapodást aláíró országainak és az azokban működő vállalatoknak jelentős mértékben vissza kell fogniuk a kibocsátásukat. Ezt jelenleg nem tehetik meg olyan formában, hogy a trópusi országokban az erdők és mocsarak megőrzésének támogatásával szerezzenek szén-dioxid-kvótát, de ez rövidesen változhat.

Európában tavaly 1,6 milliárd tonna szén-dioxidnak megfelelő kvóta cserélt gazdát a vállalatok között.

Népszerű Borneó

A lápok potenciális aranybányák - jelentette ki a mocsaras területek megőrzésére alakult Wetlands International nem kormányzati szervezet programigazgatója.

Marcel Silvanus szavait igazolja, hogy a befektetők egymásnak adják a kilincset a Borneó középső részén lévő Palangkarajában. Egy kanadai szervezet a láp helyreállítását ajánlotta, a holland kormány pedig 5 millió eurót ruházott be a vízszint növelését segítő gát építésébe.

Az indonéz környezetvédelmi miniszter kifejezte a kormány fogadókészségét a hasonló projektek iránt, a nemzetközi erdészeti kutatóintézet munkatársa ugyanakkor jelezte: ha nem képesek elfogadtatni a programokat a helyi lakossággal, akkor nem érnek el semmit.

Ezt nehezíti, hogy a fejlett világ sokszor kétszínűen viselkedik: miközben támogatja az erdők megőrzését, nagy mennyiségben vásárol pálmaolajat, ami gyorsítja az erdők irtását és a mocsarak lecsapolását.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×