eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Egyelőre nem közeledtek az álláspontok az EU-csúcson

Brüsszelben továbbra sem közeledtek az álláspontok az új uniós szerződés tervezetéről a közösség csúcstalálkozóján. A legtöbb kifogása Nagy-Britanniának, Csehországnak, Lengyelországnak és Hollandiának van.

Az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Németország kancellárja a tanácskozás második napjának kezdetén azt mondta: a kompromisszumos javaslatról külön egyeztetnek azokkal az államokkal, melyek eddig elutasították az eddigi szövetváltozatot.

Angela Merkel kancellár emlékeztetett arra, hogy az alkotmányos szerződést felváltó új dokumentum több pontját eddig leginkább Nagy-Britannia, Csehország, Lengyelország és Hollandia kifogásolta.

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy az új szerződés az alkotmány rövidített változata lesz, csupán egy-két új elemet tartalmaz majd.

Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök Magyarország számára vállalhatónak nevezte a legutóbbi változatot.

Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke csütörtökön arról beszélt: a testület csak olyan új uniós szerződést hagy jóvá, amely az eredeti alkotmányhoz hasonlóan rögzíti a szervezet működését könnyítő reformokat, így fontos, hogy az új szerződés ismerje el a közösségi jog elsőbbségét a nemzeti jogszabályok felett.

Címlapról ajánljuk

Időjárás: "halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel az áramkimaradásokra is"

Súlyos áradások, viharos szél és heves esőzések sújtják a hét végén Közép-Európa országait az előrejelzések szerint. Lengyelországban a hatóságok arra szólították fel a lakosokat, hogy halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel áramkimaradásokra is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elismerte, hogy az orosz csapatok nyugati irányból komoly offenzívát indítottak az ukránok által megszállt kurszki kiszögellés ellen. Egy orosz rakéta eltalált egy Saint Kitts és Newis szigetek zászlaja alatt közlekedő teherhajót a Duna-delta környékén, nemzetközi vizeken. Ma kerül sor a brit és amerikai vezetők csúcstalálkozójára, ahol eldőlhet, hogy támadhatja-e Kijev a nyugati fegyverekkel Oroszországot. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×