eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Sokkoló koalíciós ajánlat az ellenzéknek

Az egész brit politikai életet sokkolta az az ajánlat, melyet a leendő miniszterelnök, Gordon Brown tett az ellenzéki Liberáldemokrata Párt volt vezetőjének. Tony Blair utódja ugyanis miniszteri posztot ajánlott Lord Ashdownnak, ami gyakorlatilag példátlan lépés a brit politikában.

Még szerdán miniszteri posztot ajánlott a brit ellenzék egyik emblematikus alakjának Gordon Brown leendő miniszterelnök. Tony Blair utódja az északír-ügyi tárcát ajánlotta fel Paddy Ashdownnak, 2005-ig a nemzetközi közösség boszniai főmegbízottja volt.

A modern brit politikában gyakorlatilag példa nélküli felajánlást maga az érintett, a Liberáldemokrata Párt egykori vezetője hozta nyilvánosságra a BBC brit közszolgálati televízióban.

A lépés azért is sokkolta a brit belpolitikai életet, mert a liberálisok a tíz éve hatalmon lévő baloldali brit Munkáspárt kemény kritikusának számítanak, így erőteljesen ellenzik például az iraki katonai beavatkozást.

"A piszkos kezek politikája"

A Liberáldemokrata Párt vezetői rögtön vissza is utasították a koalíciós ajánlatként is értelmezhető lépést és "a piszkos kezek politikájával" vádolták meg Gordon Brownt.

A liberálisok vezetőihez közeli források azzal vádolják a leendő kormányfőt, hogy "megpróbálja összefűzni a két pártot...kikészíteni őket...és megosztani" a liberálisokat.

Maga az érintett is rendkívül rossz néven vette a megkeresést. "Nem lehet úgy kormányzati együttműködést építeni, hogy a liberálisokat melléképületként a munkáspárti kabinethez csatolja az ember" - fogalmazott Paddy Ashdown.

A Munkáspárt vezetői támogatják

Ráadásul a Munkáspárt vezető politikusai is teljes támogatásukról biztosították Gordon Brown lépését. "Ebből is látszik, hogy a leendő kormányfő tökéletesen komolyan gondolja, amikor új típusú politikáról, nyitottabb politikáról beszél" - fogalmazott például James Purnell nyugdíjreform-ügyi miniszter.

Érdekesen viszonyulnak az ajánlathoz a legnagyobb ellenzéki párt vezetői is. "Semmi rossz nincs abban, ha a politikában megegyezést próbálnak elérni. Szerintem ez egy meglehetősen naiv és ügyetlen próbálkozás volt erre" - jelentette ki William Hague, az árnyékkormány külügyminisztere.

Más kérdés, hogy az ellenzéki politikus rögtön hozzá is fűzte, hogy az új típusú politika új embereket is kíván - például a konzervatív vezetőt, David Cameront a miniszterelnöki székben.

Tony Blair brit miniszterelnök korábbi bejelentése szerint június 27-én adja át a kormányfői posztot Gordon Brownnak.

Címlapról ajánljuk

Időjárás: "halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel az áramkimaradásokra is"

Súlyos áradások, viharos szél és heves esőzések sújtják a hét végén Közép-Európa országait az előrejelzések szerint. Lengyelországban a hatóságok arra szólították fel a lakosokat, hogy halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel áramkimaradásokra is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elismerte, hogy az orosz csapatok nyugati irányból komoly offenzívát indítottak az ukránok által megszállt kurszki kiszögellés ellen. Egy orosz rakéta eltalált egy Saint Kitts és Newis szigetek zászlaja alatt közlekedő teherhajót a Duna-delta környékén, nemzetközi vizeken. Ma kerül sor a brit és amerikai vezetők csúcstalálkozójára, ahol eldőlhet, hogy támadhatja-e Kijev a nyugati fegyverekkel Oroszországot. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×