eur:
394.74
usd:
356.31
bux:
73003.59
2024. szeptember 13. péntek Kornél

Feloldhatják a tilalmat: halál a tigrisekre?

Kína minden bizonnyal feloldja a tigrisek testrészeivel folytatott kereskedelem tilalmát - jelentette be egy állami hivatalnok, hozzátéve: ez csak a fogságban felnevelt nagymacskákra vonatkozhat.

Az ázsiai országot a múlt héten kritizálták a vadvilág megőrzésével foglalkozó ENSZ-konferencia résztvevői, mert szerintük Kína a tigrisek belföldi kereskedelmének újbóli engedélyezésére készül.

Az állami erdőhivatal igazgatóhelyettese a China Daily című lapnak kijelentette: a tilalom érvényben van, de felülvizsgálják, a tigristenyésztők, szakértők és a társadalom nyomásának engedve.

"Pocsékolás lenne, ha az elpusztult tigrisek testrészeit nem használhatnák a hagyományos gyógyászatban" - tette hozz Vang Vej.

A kínai kormánynál már hosszú ideje lobbiznak a tigristenyésztők, akik szeretnék kielégíteni a tradicionális gyógyászat hatalmas igényeit. A gyógyítók a tigriscsontokat szinte minden betegség ellen használják, a bőrbetegségektől kezdve a malárián át a reumáig.

Pro és kontra

A kínai vadonban mindössze mintegy 30 tigris maradt, fogságban azonban mintegy 5 ezret tartanak. Egy déli farmon jelenleg is nyíltan fittyet hánynak a tilalomra, a tulajdonos éttermében tigrishúsból készült ételeket kínálnak.

Vang Vej szerint a fogságban felnevelt tigrisek miatt nem kerülnek veszélybe a vadon élő nagymacskák, sőt, csökkenhet a vadorzás, mivel olcsóbbak lesznek a tigris testrészei, és nem éri meg az orvvadászat.

Környezetvédők ugyanakkor attól tartanak, hogy a tilalom feloldása után könnyebben kerülhetnek forgalomba a vadonban elejtett tigrisek csontjai is. Becslések szerint mintegy 5-7 ezer tigris él még a vadonban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×