eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 13. péntek Kornél

A szükségbörtön drágább a luxushotelnél

Hatalmas felháborodás váltott ki Nagy-Britanniában, hogy a kormány terveinek értelmében 25 ezernél is több elítéltet engednek ki büntetésük lejárta előtt a börtönökből, hogy enyhítsék a fegyintézetek zsúfoltságát.

Figyelemre méltó, hogy a börtönöket felügyelő igazságügyi miniszter, Lord Falconer május 6-án még azt mondta, hogy nem készül elítéltek idő előtti szabadon bocsátására.

Kedden a minisztérium ugyanakkor közölte: "ideiglenes intézkedésként" mintegy 1.200-zal kívánja csökkenteni a rabok 81.016-os létszámát.

Ám a Sun számításai szerint ez csak a töredéke a teljes programnak, mivel ha 80.000 körül akarják tartani a börtönökben ülő elítéltek létszámát, akkor - a várható mintegy 24.000 új börtönbüntetés miatt - a következő egy évben mintegy 25.500 rabot kell büntetésének lejárta előtt szabadon bocsátani.

"A kormány képtelen kezelni a válságot"

A konzervatív ellenzék természetesen azonnal lecsapta a magas labdát. A tory árnyék-belügyminiszter kijelentette: a lépés szégyenletes és egyenes következménye annak, hogy a kormány képtelen volt kezelni a börtönökben tapasztalható válságot.

"A kormány teljes hátraarcot hajtott végre az elmúlt hetekben, aminek árát az emberek a biztonságukkal fizetik meg" - tette hozzá David Davis.

A szerencsés elítéltek azok közül kerülnek ki, akiket legfeljebb négy évet kaptak; legtöbbjük rablás, betörés és kábítószer-kereskedelem miatt ül.

Drága szükségmegoldás

A börtönök szűkössége okozta válságot a kedden bejelentett intézkedés mellett azzal próbálják enyhíteni, hogy rendőrségi és bírósági zárkákban helyezik el az elítélteket.

Csakhogy ennek tetemes költsége van: a rabok bírósági cellákban történő őrzésének egyetlen éjszakára vetítve 1.800 font (mintegy 670 ezer forint) a költsége, ami 200 fonttal több, mint az exkluzív londoni Ritz hotel legdrágább lakosztályának ára.

A fiaskó valószínűleg az igazságügyi miniszter bukását okozza. Lord Falconer Tony Blair kormányfő legszorosabb szövetségesei közé tartozott, a június végén a Blairt a miniszterelnöki székben követő Gordon Brown azonban valószínűleg nem tart igényt a szolgálataira.

A kormány nyilatkozatban állt ki intézkedése mellett, álláspontja szerint a börtönök túlzsúfoltsága annak következménye, hogy minden korábbinál több bűnözőt sikerült kézre keríteni.

Címlapról ajánljuk

Időjárás: "halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel az áramkimaradásokra is"

Súlyos áradások, viharos szél és heves esőzések sújtják a hét végén Közép-Európa országait az előrejelzések szerint. Lengyelországban a hatóságok arra szólították fel a lakosokat, hogy halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel áramkimaradásokra is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elismerte, hogy az orosz csapatok nyugati irányból komoly offenzívát indítottak az ukránok által megszállt kurszki kiszögellés ellen. Egy orosz rakéta eltalált egy Saint Kitts és Newis szigetek zászlaja alatt közlekedő teherhajót a Duna-delta környékén, nemzetközi vizeken. Ma kerül sor a brit és amerikai vezetők csúcstalálkozójára, ahol eldőlhet, hogy támadhatja-e Kijev a nyugati fegyverekkel Oroszországot. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×