eur:
392.7
usd:
365.93
bux:
66539.22
2024. április 26. péntek Ervin

A katasztrófák nyara lesz az idei?

Amerikai szakértők szerint rendkívül erős hurrikánokra lehet számítani az Atlanti-óceán térségében az idén. A globális felmelegedés miatt a szélviharok egyre nagyobb erősségűek, azonban egyre ritkábbak is - hangsúlyozta az InfoRádióban Mika János éghajlatkutató.

Az éghajlatváltozással párhuzamosan a hurrikánok erőssége, intenzitása fokozódik, azaz nagyobb szélerősséggel és több csapadékkal járnak. A gyakoriságuk nem, sőt több évtized alatt mintha csökkenne - mondta az InfoRádióban a szakértő.

Az Egyesült Államokban néhány évtizeddel ezelőtt készült egy tanulmány a lehetséges katasztrófahelyzetekről. Ez a három legjelentősebb veszélynek a New York-i felhőkarcolók lerombolását, a San Francisco-i földrengéseket, valamint a hurrikánokat tartotta.

Az elmúlt évek igazolták az előrejelzést - mutatott rá a szakértő. Elmondta, hogy a katasztrófák súlyosbodnak ugyan, sőt, ez talán tendenciát is mutat, ebből azonban nem lehet hosszú távú következtetéseket levonni. Arra pedig egyáltalán nem lehet következtetni, hogy az egyes években milyen hurrikánkatasztrófák várhatók.

Sajnos az előrejelzés még gyerekcipőben jár. 1995-ben például röviddel a Kathrina pusztítása előtt nem nagyon gondolt senki jelentős katasztrófára, amelynek köszönhetően elegendő lépést senki sem tett a hatások mérséklése érdekében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×