eur:
396.76
usd:
359.46
bux:
72075.48
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

George Bush: a fegyvertartási jog sérthetetlen

Közvetlenül a Virginiai Műszaki Egyetemen történt vérengzés után George Bush védelmébe vette a fegyvertartásra vonatkozó megengedő amerikai szabályozást. Az elnök kifejezte részvétét is.

Dana Perino, a Fehér Ház szóvivője közölte: az elnöknek az a véleménye, hogy az embereknek joguk van fegyvert tartani, ugyanakkor minden törvényt be kell tartani.

Az amerikai elnök később közölte: beszélt az egyetem vezetőjével, és elmondta neki, hogy ő maga, a felesége, és nagyon sok amerikai is imádkozik az áldozatokért és családjaikért.

"Az iskoláknak biztonságos menedékeknek kell lenniük, és ha ezt a menedéket megsértik, a hatás Amerika minden osztálytermében érezhető" - tette hozzá George Bush.

A Virginiai Műszaki Egyetem több évtizede kitiltotta a fegyvereket a területéről, ám nem tehet semmit abban az esetben, ha egy diáknak engedélye van a rejtett fegyverviselésre.

Az egyetemen 32 embert ölt meg egy ámokfutó, majd magával is végzett.

Az áldozatok beszámolóit ebben a cikkben olvashatja el.Újra fellángolhatnak a viták

A hétfői tragédia után az Egyesült Államokban várhatóan újra megkezdődik a vita a fegyvertartás engedélyezéséről, a fegyverrel elkövetett erőszakos cselekmények megfékezésének lehetőségeiről.

Amerikában a világ minden más országánál több fegyver van magánkézben, s évente több mint 30 ezer ember hal bele lőtt sebekbe. A fegyvertartás híveinek befolyásos szervezete azonban eddig minden olyan kísérletet megakadályozott, amelynek célja a vonatkozó szabályok szigorítása volt.

Önvédelmi fegyverhez nem kell engedély

Március végén Texas államban is jelentősen liberalizálták a fegyvertartás szabályait. Eszerint nem kell fegyverviselési engedély ahhoz, hogy valaki önvédelmi célból fegyvert tartson. A kikötés csupán annyi: az illetőnek nagykorúnak és büntetlen előéletűnek kell lennie.

A törvénymódosítást azzal indokolták, hogy a lakosoknak joguk van az önvédelemre. A kormányzó által március végén aláírt törvény szeptembertől lép érvénybe. Az új szabályozás egyben felmenti azokat, akik jogos önvédelemből ölnek meg valakit. Ez nem egyedi, Texason kívül több más amerikai államban is érvényben van ilyen törvény.

Washingtonban is győzelmet arattak a fegyvertartók

Március elején szintén fontos győzelmet arattak a fegyvertartást pártolók Washingtonban. Egy szövetségi fellebbviteli bíróság döntése szerint a kézi lőfegyverek tartására magánszemélyeknek is joguk van.

A washingtoni szövetségi kerületi fellebbviteli bíróság felülbírálta egy fővárosi bíróság korábbi döntését, amely megtiltotta hat magánszemély részére a fegyvertartást. A 2004-es döntés úgy hangzott, hogy Washington lakóinak nincs alkotmányos joguk fegyvert tartani, jóllehet a felperesek önvédelmi célra kértek fegyvertartási engedélyt.

A fellebbviteli bíróság döntése szerint viszont a tilalom sérti az alkotmány úgynevezett második kiegészítését, amely szerint az Egyesült Államokban mindenkinek joga van fegyvert tartani és magánál hordani. A CNN hírtelevízió értékelése szerint a fellebbviteli bíróság döntése a fegyvertartást pártolók "döntő győzelmét" jelenti.

A washingtoni polgármester a másodfokú ítéletet követően kijelentette: csalódott, sőt, fel van háborodva. Közölte: a főváros mindent megtesz, ami hatalmában van, annak érdekében, hogy a döntést megmásítsák; ha kell, elmennek a legfelsőbb bíróságig. Egy fegyvertartást ellenző csoport a legrosszabb értelmű bírói működésnek nevezte a döntést. Az Egyesült Államokban csak két nagyvárosban van érvényben fegyvertartási tilalom, Washingtonban és Chicagóban.
Hagyománya van a fegyvertartásnak

Az Amerikai Egyesült Államok megszületése óta hagyománya van a fegyvertartásnak - mondta az InfoRádió által megkeresett Amerika-szakértő. Magyarics Tamás elmondta: bár léteznek szigorítások, a feketepiacon mindenféle fegyver beszerezhető.

Legálisan csak azután vásárolhat valaki fegyvert, ha az FBI ellenőrizte, hogy büntetlen előéletű. Aki azonban nagyon szeretne egy fegyvert, az a feketepiacon be tudja szerezni. Sőt, akár gépfegyvereket is vásárolhat.

A fegyvertartást a republikánusok támogatják, mögöttük pedig egy hatalmas lobbicsoport áll, amelynek Bush elnök és az apja is tagja. Õk azzal érvelnek, hogy a bűnözők mindenképpen hozzájutnak a fegyverekhez, és az átlagembereknek is joguk van ahhoz, hogy megvédjék magukat.
A demokraták azonban korlátoznák a birtoklását. A felmérések szerint az Egyesült Államokban csaknem 220 millió lőfegyver van magántulajdonban. A fiatalok általában szüleik fegyveréhez jutnak hozzá. Ilyen esetekben a szülők jogilag felelősségre vonhatók, hiszen törvény szerint el kellene zárniuk azokat - mondta Magyarics Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra
Aréna

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×