eur:
396.76
usd:
359.46
bux:
72075.48
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Abortuszlázadás Nagy-Britanniában

Nagy-Britanniában tömegesen tagadják meg a művi terhességmegszakítások végrehajtását az állami egészségügyben dolgozó orvosok. A krízist rendkívül aggasztónak minősítette a Brit Egészségügyi Minisztérium.

Abortuszlázadásnak minősíti a brit sajtó a terhességmegszakítással szemben tapasztalható példátlan ellenállást Nagy-Britanniában, ahol az állami finanszírozású klinikák nőgyógyászai, lelkiismereti okokra hivatkozva, egyre nagyobb számban tagadják meg az abortuszok elvégzését.

Ez azt jelentheti, hogy hamarosan nem lesz elég állami orvos a nagyközönség ezzel kapcsolatos igényeinek kielégítésére a szigetországban.

A brit Nőorvosok Társaságának felmérései szerint megkétszereződött a magánklinikák "abortuszforgalma", és a társadalombiztosítás is kénytelen lesz előbb-utóbb a magánnőgyógyászatoknak kifizetni az abortuszokért járó tarfiát, mert saját orvosai nem hajlandók ilyen beavatkozásra.

"Nem akarunk abortuszpártinak tűnni" - mondják az érintett nőorvosok, hozzátéve, hogy sokan közülük már az egyetemi évek alatt eldöntötték, hogy a magzat is ember, akit gyilkosság megölni.

Van olyan rendelő, ahol az ott dolgozó orvosok fele nem végez terhességmegszakítást, és az egészségügyi tárca rendkívül aggasztónak tartja, hogy egyre több fiatal orvos még abortuszképzésen sem óhajt részt venni.

A krízis beálltáig Angliában évente 190 ezer abortuszt végeztek el, ami rekordnak számít, és a beavatkozások 40 százalékát eddig is a magánklinikákon hajtották végre. A brit szabályozás alapján bármely nőorvos visszautasíthatja a művi terhességmegszakítást Angliában.

A tömeges ellenállást látva azonban a brit szakmai társaság hivatalos figyelmeztetést adott ki, emlékeztetve arra, hogy ez a sokat vitatott beavatkozás a nők egészségvédelmének része, és a brit nőknek is joguk van a megfelelő ellátásra, ha terhességük megszakítása mellett döntenek.Magyarországon is megtehetnék

Az egészségügyi törvény Magyarországon is lehetőséget ad arra, hogy egy orvos megtagadja az abortuszok elvégzését - mondta az InfoRádió kérdésére Kismarton Judit orvos-jogász.

A Magyar Betegjogi Közhasznú Egyesület elnöke hozzátette: a törvény értelmében az orvos emberi minősége előbbre kerülhet, mint a terhességmegszakítás, de az orvos köteles a beteget továbbküldeni egy olyan helyre, ahol az abortuszt elvégzik.

Az orvos azonban csak olyan esetekben utasíthatja vissza a beavatkozás elvégzését, ha ez nem vezet a páciense egészségkárosodásához. A lehetőség azonban nem az intézmények, hanem kizárólag az orvosok számára adott.

Elmondta azt is: Magyarországon volt már arra példa, hogy egy kórház abortuszmentes napot tartott, azaz egyetlen orvosa sem végezte el a beavatkozást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra
Aréna

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×