eur:
396.76
usd:
359.46
bux:
72075.48
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Elutasították Zentai fellebbezését

Egy ausztrál fellebbviteli bíróság elutasította a háborús bűnökkel vádolt Charles Zentai fellebbezését, amelyet a magyar hatóságoknak való kiadatása ellen nyújtott be, így Ausztrália már kiadhatja az idős férfit.

Kiadható Magyarországnak Charles Zentai. Egy ausztrál fellebbviteli bíróság ugyanis elutasította a 84 éves, magyar származású férfi keresetét, amelyben az eljárás menetét kifogásolta, és megpróbálta leállítatni a folyamatot. Charles Zentai szerint ugyanis a kiadatását nem hagyhatja jóvá egy szövetségi bíró.

A mostani döntés értelmében helyesen jártak el, így a Perth-ben élő férfi keresetét elutasították, folytatódhat a kiadatási procedúra.

Charles Zentait, illetve Zentai Károlyt azzal vádolják, hogy 1944-ben megölt egy 18 éves, zsidó származású fiút, amiért nem viselt sárga csillagot. A jelentések szerint az akkor katonaként szolgáló Zentai Károly több társával agyonverte a fiatalt, majd a Dunába dobták a holttestét.

Az azóta Ausztráliába költözött férfi nyomára a Simon Wiesenthal központ nácivadászai jutottak, és értesítették a budapesti illetékeseket.

Magyarország még 2004-ben juttatta el kiadatási kérelmét Canberrának. Charles Zentai akkor egy időre eltűnt, majd 2005 nyarán az ausztrál hatóságok őrizetbe vették.

A férfi egyébként tagadja a Wiesenthal központ vádjait. A hétfői bírósági tárgyaláson nem jelent meg, rossz egészségi állapotára hivatkozva maradt távol a tárgyalóteremtől.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra
Aréna

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×