eur:
396.76
usd:
359.46
bux:
72075.48
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Ámokfutás az egyetemen: harminchárom halott és sok sebesült

Harminchárom embert megölt, és több mint húszat megsebesített egy fegyveres a virginiai műszaki egyetemen, aki a CNN híradása szerint szintén meghalt. A szemtanúk szerint egy 19 év körüli ázsiai külsejű fiatalember volt az ámokfutó, egyelőre azonban nem tudni, mi lehetett az indíték. Ez volt a legsúlyosabb egyetemi lövöldözés az Egyesült Államok történetében.

A legújabb hírek szerint harminchárom halálos áldozata van a virginiai műszaki egyetem területén történt hétfő reggeli lövöldözésnek. A halottak között van a merénylő is.

A férfi helyi idő szerint reggel negyed 8 körül kezdett lövöldözni a West Ambler Johnston Hall kollégiumi épületében, amelyben csaknem 900 hallgató lakik. Itt - a CNN szerint - két ember életét vesztette, egy pedig megsérült.

A fegyveres az első lövöldözés után két órával a Norris Hallban, a virginiai műszaki egyetem egyik osztálytermében, a campus területének túlsó végén támadta meg a hallgatókat. Itt sérült meg a többi áldozat.

A rendőrség még az első esetet vizsgálta, amikor a merénylő újra is lövöldözni kezdett.

Nem menekült


A hírek szerint a merénylő az első támadás után nem hagyta el az egyetem területét, így az intézmény vezetése azt tanácsolta a diákoknak, hogy maradjanak a szobáikban, és ne menjenek az ablakok közelébe.

A diákok mindkét helyszínen pánikba estek. A kollégiumban eldördült lövések után az egyetemi lap főszerkesztője káoszról beszélt. A későbbi lövöldözés után több hallgató is kiugrott az épület ablakain.

A hatóságok lezárták a campus területét, az órákat törölték.

A legtragikusabb

Ez volt a legsúlyosabb egyetemi lövöldözés az Egyesült Államokban: az eddigi legtöbb halálos áldozattal egy képzett mesterlövész ámokfutása járt. A férfi - bizonyos Charles Whitman - 1966 augusztusában 15 emberrel végzett Austinban, a Texas egyetemen.

A 25 ezer diákot oktató egyetemet egy éven belül immár második alkalommal kényszerültek bezárni lövöldözés miatt.

Az intézményben az utóbbi hetekben kétszer is volt bombariadó, azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy azok, és a hétfőn történtek közt van-e összefüggés.

Tavaly augusztusban az egyetem közelében egy szökött fogoly elfogására indított hajtóvadászat közben egy kórházi őr és a helyettes seriff vesztette életét, és ezért a tanév első napjának órái elmaradtak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra
Aréna

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×