eur:
396.88
usd:
359.57
bux:
72075.48
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

Kudarcot vallott a kiszabadítási terv

Elutasította a szófiai központi választási bizottság, hogy a Líbiában halálra ítélt öt bolgár ápolónő indulhasson a május 20-án megrendezésre kerülő európai parlamenti választáson.

Egy parlamenten kívüli, kis jobboldali politikai szervezet, a Rend, Törvényesség és Igazságosság Pártja vette fel az 1999 februárja óta líbiai börtönben raboskodó ápolónőket jelöltlistájára, amelyet pénteken nyújtott be jóváhagyásra a választási bizottsághoz.

Alekszandr Alekszandrov szóvivő szombaton azzal indokolta a testület döntését, hogy a kifogásolt öt jelölt az utóbbi két évben nem tartózkodott életvitelszerűen Bulgáriában, márpedig a törvény ezt követeli meg.

Az RSS elnöke, Jani Janev azzal magyarázta pártja eljárását, hogy abban reménykedtek, ha az ápolónőket megválasztják európai képviselőnek, megváltozik jogi helyzetük, és ez elősegítheti azonnali szabadon engedésüket.

Nem támogatta az ötletet a bolgár külügyminiszter sem. Ivajlo Kalfin a várttal ellentétes hatást kiváltónak mondta az RSS kezdeményezését, és méltatlannak nevezte az ápolónők tragédiájának politikai célokra való kiaknázását. Szergej Sztanisev miniszterelnök sem értett egyet az elképzeléssel. "Nem szabadíthatunk ki katonát úgy, hogy tábornoki rangra emeljük" - mondta.

Az Európai Unióhoz január elsején csatlakozott Bulgáriában május 20-án választanak először európai parlamenti képviselőket, szám szerint tizennyolcat..

Az ápolónőket és egy palesztin orvost 2004 májusában ítélték halálra Líbiában azzal a váddal, hogy egy bengázi kórházban több mint 400 gyereket fertőztek meg szándékosan a gyógyíthatatlan AIDS-betegséget okozó HIV-vírussal konzervált vérkészítmények révén. A fellebbviteli bíróság 2006-ban helybenhagyta a halálbüntetést.

Nemzetközi szakértők bebizonyították, hogy a HIV-vírus már a hat vádlott megjelenése előtt is pusztított a kórházban a siralmas higiéniai körülmények miatt.

Címlapról ajánljuk
Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra
Aréna

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
Erős napot zártak az amerikai tőzsdék

Erős napot zártak az amerikai tőzsdék

A vártnál gyengébb pénteki munkaerőpiaci adatra megütötték a tőzsdéket, 1-3 százalék közötti esést szenvedtek el a vezető amerikai indexek a múlt hét végén. Ezek után Ázsiában is hasonló volt a helyzet, az új kereskedési hét gyengén indult a térségben, viszont Európában már emelkedést láthattunk, és az USA-ban is megérkezett a felpattanás. A héten hazai és külföldi inflációs jelentésekre, az amerikai elnökjelölti vitára, és többek között az EKB kamatdöntésére lesz érdemes figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×