eur:
385.59
usd:
355.12
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

Charles Simonyi rendkívüli élményei a világűrben

Nagyon fáradt, de rendkívüli élményeket él át az első magyar űrturista. A Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó Charles Simonyi ezt rádión közölte az orosz űrközponttal. Az InfoRádió összeállításában azt is hallhatják, hogy a milliárdos blogot ír a kalandjáról a honlapján, amelyet hollywood-i stílusban reklámoz.

Alig pár napja történt, de már történelem a bajkonuri április 7-i visszaszámlálás, magyar idő szerint este fél nyolckor.

Ekkor indult 25 millió dolláros all inculsive útra a magyar származású amerikai űrturista, Charles Simonyi a Szojuz-TMA-10-es űrhajón, két orosz társával, Oleg Kotovval és Fjodor Jurcsihinnal.

Azóta sikeresen megérkeztek a Nemzetközi Űrállomásra. Charles Simonyi fáradt, de rendkívüli élményeket él át. Eddig minden simán megy, akárcsak a földi szimulációk során.

Ezt személyesen tőle tudjuk, hiszen a Műegyetemi Rádió Club elcsípett egy beszélgetést, amelyet a szoftverfejlesztő milliárdos az orosz űrközponttal folytatott.

Charles Simonyi azóta már fejjel lefelé lebegve sajtótájékoztatót is tartott a világűrből a Moszkva melletti Koroljovban lévő Repülésirányító Központban összegyűlt újságíróknak.

A magyaroknak azt üzente, hogy ha magyar teljesítményekről hall, mindig büszkeséget érez.

Charles Simonyi korábban testvérén, Tamáson kívül Farkas Bertalannal, az első magyar űrhajóssal is váltott néhány szót, és megköszönte neki, hogy felkészítette az útra.

Huszonhét év óta ez volt az első magyar nyelvű beszélgetés a világűr és a Föld között.

Az űrturista nemcsak üdül és internetes naplót ír a 400 kilométeres magasságban, hanem négyféle kutatómunkát is végez.

Április 20-án a jelenlegi legénység két tagjával, az amerikai Michael Lopez-Alegriával és az orosz Mihail Tyurinnal tér vissza a Földre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×