eur:
385.9
usd:
355.33
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

Belpolitikai vita lett a rakétaelhárító-rendszer telepítéséből

Berlinben megütközést és aggodalmat váltott ki Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfő bejelentése, amely szerint országa új korszakba lépett, és képessé vált uránium-hasadóanyag ipari méretű dúsítására. Noha több szakértő kételkedik abban, hogy Teherán a feltételezettnél gyorsabban építi ki atomtechnológiáját, Berlinben több politikus is úgy nyilatkozott, hogy mielőbb védelmi intézkedésre lenne szükség.

A tervezett amerikai rakétaelhárító ernyőt egész Európa fölé ki kellene terjeszteni - jelentette ki a Berlinben kormányzó Keresztényszociális Unió külpolitikai szóvivője, majd hozzátette, az iráni fenyegetés elhárítása érdekében fontolóra kell venni a védelmi rendszer német földön történő kiépítését is.

A törvényhozás külügyi bizottságának ugyancsak kereszténypárti elnöke pedig úgy vélte, hogy a NATO-nak kellene gondoskodnia a közös rakétavédelmi intézkedésről. Hasonló szellemben nyilatkozott a kereszténypártok helyettes parlamenti frakcióvezetője is, aki megelőző lépésnek nevezte rakétaelhárító rendszer Németországba telepítését, mert így eleve kiküszöbölhetnék a politikai zsarolást Teherán részéről.

Más konzervatív politikusok inkább az Iránra gyakorolt nemzetközi nyomás fokozását sürgették, és erre az álláspontra helyezkedtek a berlini koalícióban résztvevő Szociáldemokrata Párt vezetői is, ám elvetették azt az aggodalmat, hogy Teherán komolyan fenyegetné Németország biztonságát.

A szociáldemokraták leszerelési szakértője hangsúlyozta, hogy a tervezett amerikai elhárító rendszer olyan rakéták megsemmisítésére alkalmas, amelyekkel Irán az elkövetkező tíz év során aligha fog rendelkezni, következésképpen Csehországban és Lengyelországban sincs szükség a Washington által szorglmazott védelmi intézkedések megtételére.

Az ellenzéki zöldpárti vezetők is fölösleges kardcsörtetésnek minősítették a kereszténypárti politikusok felszólítását, és rámutattak arra, hogy ezáltal éppen az iráni elnök által követett keményvonalasok malmára hajtják a vizet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 20. 20:30
×
×
×
×