eur:
385.9
usd:
355.33
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

A legjobbak között a német gazdaság

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) erre az évre vonatkozó világgazdasági tanulmányában Németországot ismét a legjobbak közé sorolta. Ezt támasztja alá a német export idei növekedését mutató most közétett adat is.

A Nemzetközi Valutaalap hétvégén Washingtonban tartandó tavaszi értekezlete előtt kiadott idei előrejelzésében igencsak derűlátóan ítéli meg Németország gazdasági kilátásait, noha a konjunktúra általános lassulásából kifolyólag óv a túlzott optimizmustól.

Az IMF tanulmánya szerint Németország sok év után ismét felküzdötte magát a világ gazdasági nagyhatalmai közé, amit az is bizonyít, hogy a fejlődés üteme tavaly elérte a 2,7 százalékot. Ebben jelentős szerepet játszott a kivitel, ami közismerten mindig is a német ipar húzóága volt.

Az idén sikerült tovább növelni az exportot, ugyanis februárban közel 11 százalékkal több árut vittek ki Németországból, mint az előző esztendő ugyanezen időszakában. Ez csaknem 77 milliárd eurónak felel meg, szemben a behozatal volumenével, ami 63 milliárd euró volt.

Ezúttal is az Európai Unión belül volt a legélénkebb a cserekereskedelem. A szakértők azonban a kivitel lassulásától tartanak, mert az euró árfolyamának állandó emelkedése némileg visszaveti a valutaegységbe tömörült országok kivitelét az euró-övezeten kívüli térségbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 20. 20:30
×
×
×
×