eur:
386.07
usd:
357.6
bux:
69119.09
2024. május 14. kedd Bonifác

Sok meglepetést hozhat a választás

A szélsőjobboldali Le Pen és a külvárosi fiatalok okozhatnak nagy meglepetést a francia elnökválasztáson, amelynek kampánya húsvét hétfőjén kezdetét vette - véli az InfoRádió által megkérdezett szakértő.

A közvélemény-kutatások szerint a szavazók többsége a konzervatív Nicolas Sarkozyre voksol majd, a választásra jogosultak 42 százaléka azonban még nem döntött.

Granasztói György történész, volt párizsi magyar nagykövet elmondta: bár a kutatások szerint Le Pen 14 százalékon áll, valószínűleg ennél jobb eredményt fog elérni. Az ő szavazóbázisa ugyanis titkolja álláspontját.

Meglepetést okozhatnak a külvárosi, elővárosi fiatalok is, akik ebben az évben jelentősen növelik a választásra jogosultak számát, és akik rengeteg konfliktust éltek meg az elmúlt időszakban.

A történész szerint, bár a logika azt kívánja, hogy ők a baloldalra szavazzanak, ezt eddig egyetlen közvélemény-kutatás sem tudta kimutatni.

A legesélyesebb jelölt Nicolas Sarkozy, aki jelenleg nagyobb támogatást tudhat magáénak, mint a baloldali jelöltek összesen, így egy esetleges második fordulóban is jó eséllyel indulhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bajban a Gazprom: Kína mégsem Európa

Bajban a Gazprom: Kína mégsem Európa

Több mint húsz éve először jelentett veszteséget az orosz energetikai óriáscég, a Gazprom. Elemzők szerint a több milliárd dolláros mínusz annak a jele, hogy hatnak a nyugati szankciók és hogy a Kína felé fordulás nem kompenzálja az elvesztett európai bevételeket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×