eur:
385.87
usd:
355.32
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

Egy elveszett kar 5 millió, egy interjú 36 millió forint

A brit hadsereg történetében először fordult elő, hogy a védelmi minisztérium megengedte a katonáknak hadiélményeik áruba bocsátását, majd miután a sajtóban megjelentek az irániak által foglyul ejtett brit katonák első színes beszámolói, az engedélyt hirtelen visszavonta.

A meggondolatlanul kiadott engedély megütközést keltett, nem utolsósorban katonai körökben.

A brit sajtó, a nagy világlapok épp úgy, mint a tévé, igen jól megfizeti a szenzációs cikkeket és interjúkat, várható volt tehát, hogy az Ahmadinezsád iráni elnök húsvéti ajándékaként szabadon engedett tizenöt brit katona összesen mintegy 80 millió forintnak megfelelő összeget zsebel be élménybeszámolóiért. Az összeg nagy részét a közöttük lévő egyetlen nő, Faye Turney kapja.

Azonnal tiltakoztak

Az iráni és afganisztáni hadszíntereken elesett brit katonák hozzátartozói nyomban tiltakozni kezdtek, nem azért, mert ők is pénzre vágytak, hanem azért, mert úgy érezték, hogy a tizenöt kiszabadult fogoly története csak kaland volt, egyáltalán nem olyan drámai, mint ha valaki fiatalon életét veszti a háborúban.

Az átéltekről lehet nyilatkozni, de ízléstelen dolog, és nem illő a brit hadsereg méltóságához pénzt kérni kiszínezett történetekért. Az irániak nevetni fognak a kaland dramatizálása hallatán, számukra propaganda, hogy Mohamed próféta és húsvét egybe eső ünnepén, színleg csupa szívjóságból elengedték a briteket, miközben a nemzetközi tilalmat megszegve tovább fejlesztik nukleáris kapacitásukat.

A katonák közben megegyeztek, hogy a bevételt összeadják, majd egyenlő arányban osztják el egymás közt, és 10 százalékot a hadsereg segélyalapjába fizetnek be.

Ami azt illeti, egy-egy háborús sebesült jelentős segélyt kap a hadseregtől. Egy elveszett karért például közel ötmillió forintnak megfelelő összeget. Ezért aránytalan, hogy egy kis kiszínezett cikkért valaki kétszer ennyit vágjon zsebre.

A százezer fontot elosztják

Két kiszabadult brit katona még az engedély visszavonása előtt élt a lehetőséggel. Faye Turney a Sun bulvárlaptól és az ITV tévétől állítólag összesen 100 ezer fontot (36 millió forint) kapott.

A felháborodás és az ellenzék által hangoztatott megütközés az engedély gyors visszavonására késztette a minisztériumot, mi több: a miniszter megvizsgálja, mondtak-e nemzetbiztonsági szempontból kifogásolható információt a kiszabadultak.

Szabadulásukkal egy időben halt meg négy fiatal katona robbantásos merénylet következtében Afganisztánban, közöttük egy oxfordi egyetemet végzett hadnagylány és egy szanitécnő.

Általános a vélemény, hogy az ő tragédiájuk összefüggésében ízléstelen volt engedélyezni a tizenöt iráni fogoly élménybeszámolóinak áruba bocsátását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rusvai Miklós: tehén fertőzött meg embert madárinfluenza-vírussal, és ez nem jó jel

Rusvai Miklós: tehén fertőzött meg embert madárinfluenza-vírussal, és ez nem jó jel

Egy tehéntől kapta el a madárinfluenza vírusát egy tejtermelő az Amerikai Egyesült Államokban. A fertőzést idejében megállították, ezért a gazda megúszta egy szemgyulladással; még felső légúti tünetek sem alakultak ki nála. Ez az első bizonyított eset, hogy a H5N1 szarvasmarháról emberre terjedt át, emberről emberre viszont még mindig soha – mondta az InfoRádió által megkérdezett víruskutató.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×