eur:
386.96
usd:
355.91
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál

A számítógépekbe is betekintene a Nagy Testvér

A német belügyi szervek akár alkotmánymódosítás útján is el akarják érni, hogy lehetőséget kapjanak gyanús személyek számítógépének ellenőrzésére. Különösen azután, hogy márciusban egy szélsőséges iszlám csoport megfenyegette a bécsi és a berlini kormányt, hogy véres merényletekkel kell számolnia, ha nem vonják ki az Afganisztánba vezényelt német és osztrák erőket.

A német belügyminiszter már régóta keresi a módját a gyanúba keveredett személyek számítógépének ellenőrzésére, amit az alkotmány személyi jogok védelmére vonatkozó paragrafusa egyértelműen tilt.

Eddig csak bírósági döntés alapján férhettek a nyomozati szervek magánszemélyek számítógépének adataihoz, azonban a legújabb iszlám fenyegetés után Wolfgang Schäuble úgy vélte, a többség biztonságának szavatolása érdekében elérkezett az idő az alkotmány módosítására.

A tárcavezető szerint bizonyos feltételek mellett lehetővé kellene tenni a nyomozóknak, hogy titokban beléphessenek gyanús személyek számítógépébe. Wolfgang Schäuble szerint a terroristák általában a világháló révén tartják a kapcsolatot egymással.

Nemcsak az ellenzék, hanem a kormánypártok számos tagja is helyteleníti a belügyminiszter törekvését, és azzal érvelnek, hogy bírósági határozat nélkül nem lehet feloldani az eddigi tiltást, engedély alapján viszont a hatóságoknak már eddig is módjuk volt a számítógépek ellenőrzésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Demkó Attila: Harkiv elfoglalásához kevés az ottani orosz erő

Demkó Attila: Harkiv elfoglalásához kevés az ottani orosz erő

Miközben az amerikaiak továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy fegyvereiket csak Ukrajna megszállt részein vethetik be orosz erők ellen, egy ukrán katona a The Telegraph-nak arról beszélt, hogy az ukrán seregek frusztráltak amiatt, hogy tétlenül kell nézniük Vlagyimir Putyin katonáinak felsorakozását a határövezet orosz oldalán, és így Harkiv el fog esni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×