eur:
394.76
usd:
356.82
bux:
72283.73
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

Európa leghosszabb kamionszállító vasútja

Franciaország és Luxemburg megnyitotta Európa leghosszabb kamionszállító vasúti összeköttetését. Az 1060 kilométeres vasúti pálya Luxemburgot köti össze a spanyol határ közelében fekvő Perpignan várossal.

A vasútvonallal évente 300 ezer kamionnal tervezik enyhíteni a közutak forgalom terhelését és egyben csökkenteni a környezetterhelést is. A kamionok vasúti szállítása a szakaszon évente 240 ezer tonnával csökkenti a széndioxid kibocsátást.

A tesztelési periódus lezárását követően júliustól napi negyven kamiont szállítanak majd a vonalon. A vasúti szerelvényeken a kamionok olcsóbban és öt órával rövidebb idő alatt tehetik meg az utat, mint közúton.

A most megnyitott vasúti kamionszállító összeköttetést később több hasonló is követi, amelyek Párizst kötik majd össze Lillével, Marseille-vel, valamint az Alpokon át az olaszországi Orbassano-val. 2013-ig Franciaország vasúti pályát épít ki Párizs és Baszkföld között is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
Amerikai elnökválasztás 2024: Donald Trump kíméletlen börtönbüntetéssel fenyegetőzött

Amerikai elnökválasztás 2024: Donald Trump kíméletlen börtönbüntetéssel fenyegetőzött

Donald Trump volt amerikai elnök szombaton büntetőeljárással és hosszú távú börtönnel fenyegette meg azokat a választási és politikai tisztviselőket, akik szerinte csalhatnak a 2024-es választásokon. A republikánus elnökjelölt közölte: győzelme esetén "a gátlástalan magatartást tanúsítók felkutatására, elfogására és büntetőeljárás alá vonására olyan szinten fog sor kerülni sajnos, amilyenre még soha nem volt példa hazánkban."

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×