eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Egyre több helyen engedélyezik a marihuánát

Az Egyesült Államokban újabb állam engedélyezte a marihuána orvosi alkalmazását. A 11 államhoz csatlakozó Új Mexikó kormányzója ráadásul az elnökjelöltségre is pályázik. Egyre több tudományos bizonyíték is van arra, hogy a marihuána hatásosan csillapítja AIDS-ben, szklerózis multiplexben vagy cukorbetegségben szenvedők fájdalmait.

A döntés az amerikai lakosság körében is népszerű, és arra utal, hogy a tengerentúlon változik a politikusok hozzáállása a marihuána orvosi alkalmazásával kapcsolatban.

A politika végre utoléri a választópolgárokat - így kommentálják a nagy nyugati hírforrások az egyesült államokbeli Új Mexikó kormányzójának döntését, amellyel engedélyezte a marihuána orvosi célokra történő felhasználását.

Bill Richardson ráadásul nemcsak Új Mexikó kormányzója, hanem az egyik lehetséges Demokrata Párti elnökjelölt, aki keményen lobbizott azért, hogy az általa vezetett állam törvényhozása átengedje az új törvényt.

Ezáltal Új Mexikó csatlakozott 11 másik, a marihuána orvosi alkalmazását már korábban engedélyező amerikai államhoz, például Alaszkához, Kaliforniához, Coloradóhoz, Hawaiihoz, Oregonhoz és Washingtonhoz.

Mindezt komoly sikerként könyveli el a Nemzeti Marihuána Szabályozásért küzdő országos szervezet, amelyhez már republikánus párti törvényhozók is csatlakoztak.

Úgy tűnik, hogy Amerikában a kongresszusi képviselők körében is növekszik a marihuána fájdalomcsillapítási célú támogatottsága. Ez egyúttal azt jelentené, hogy nem kellene tartaniuk az imént említett amerikai államok halálos betegeinek a szövetségi ellenőrzésektől, miközben a helyi szabályokkal nem szegülnek szembe.

Az Amerikai Gallup közvélemény-kutatása szerint az Egyesült Államok lakóinak túlnyomó többsége, 78 százaléka egyetért a marihuánás fájdalomcsillapítással, és a módszer mögé az orvostársadalom is egyre inkább felsorakozik.

Legutóbb a Neurobiológia című orvosi tudományos szaklap tette közzé a Kaliforniai Egyetem tudósainak vizsgálatát, miszerint a marihuána hatásosan csökkenti az AIDS, a szklerózis multiplex, a diabétesz okozta idegfájdalmak egy részét.

Amerikában egyre többen hangoztatják, hogy a marihuána használatát hasonló módon kellene és lehetne szabályozni, mint az alkoholfogyasztást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×