eur:
385.14
usd:
354.31
bux:
68291.38
2024. május 21. kedd Konstantin

Egyszer még barátok is lehetnek a mai ellenségek

Észak-Írországban történelmi megállapodást kötöttek egymással a katolikusok és protestánsok fő képviselői. A Demokratikus Unionista Párt és a Sinn Fein alkuja értelmében közös tartományi kormányt hoznak létre. A brit kormány korábban ultimátumot intézett a felekhez és közölte: ha nem lesz egyezség, Észak-Írországot továbbra is Londonból igazgatják majd. Az esemény azért jelentős, mert az évtizedeken át tartó erőszakos akciók idején a felek esküdt ellenségként tekintettek egymásra.

Nem néztek egymásra, és nem ráztak kezet, mégis, két korábbi esküdt ellenség most abban állapodott meg, hogy közösen kormányoz és megpróbál túllépni a múlt fájdalmain és sérelmein.

A helyi nyelvezetben "bajokként" emlegetett véres évtizedek után, majd az utóbbi kilenc évben meg-megfeneklő békefolyamat újabb lépéseként egy asztalhoz ült a többségi és brit fennhatóságot akaró északír protestánsok vezetője, Ian Paisley tiszteletes és az egykori IRA-parancsnok, az Ír-sziget egyesítéséért kampányoló Sinn Fein párt vezére, Gerry Adams.

Húsvét után közös kormány

Közös sajtótájékoztatójukon a nem éppen katolikusbarát beszólásairól ismert Paisley tiszteletes arról beszélt, hogy korábban a londoni kormány adott úgymond önkényes határidőket, de most az általuk javasolt dátumról sikerült megegyezni.

E szerint húsvét után feláll az autonóm tartományi parlament és az eddigi ellenfeleket magában foglaló tartományi kormány.

Kifejtette azt is: soha nem látott lehetőségek előtt áll Észak-Írország

Ezt hangoztatta Gerry Adams, a katolikus Sinn Fein vezére is.

"Nagy utat tettünk meg a békefolyamatban. Tisztában vagyunk vele, milyen sok volt itt a szenvedés. Tartozunk az áldozatoknak azzal, hogy a lehető legjobb jövőt építjük" - mondta.

Inkább együtt, mint külső vezetéssel

Tény, hogy a brit kormány nyomása is jótékonyan hatott a megállapodásra.

Az északír választásokon a két legjobb eredményt elérő párttal közölték: ha hétfőig nem állapodnak meg a közös kormányzásról, akkor továbbra is Londonból fogják irányítani a sokat szenvedett Észak-Írországot.

Tony Blair brit miniszterelnök - közelgő távozása előtt - nagy fegyvertényként értékelheti, hogy sikerült megegyezésre bírnia a feleket.

Ugyanakkor ő is elismerte, hogy ettől még az ír egyesítést akaró nacionalisták és a brit hatalmat akaró unionisták ugyanolyanok maradnak, mint voltak.

Tovább együtt, békében?

Viszont, ami változik, az az, hogy a felek egymás nézeteit elfogadva, közösen fognak kormányozni, és a politikai pártállásukat demokratikus és békés módon fejezik ki - mondta.

Észak-Írországban még mindig érezhető a megosztottság, de talán az új hangulat jeleként lehet felfogni azt, hogy egy hongkongi származású képviselő is lesz az új parlamentben, aki azt mondta: ő egyik vallási csoporthoz sem tartozik, őt azért választották meg, hogy az emberek mindennapi gondjaival foglalkozzon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Hogyan állta a sarat a bezuhanó energiaár-környezetben az Alteo?

Hogyan állta a sarat a bezuhanó energiaár-környezetben az Alteo?

A jelentős energiapiaci árcsökkenés bár meglátszott az Alteo első negyedéves eredményén és az egy évvel ezelőtti rekord profittól messze elmaradó adózott eredményről számolt be a társaság, azonban az energiaválság előtti időkben tapasztalt eredményekhez képest kifejezetten magas számokat közölt a vállalat. Ez összességében abba az irányba mutat, hogy az Alteo eredményessége a 2022-es energiaárrobbanás előtti időkre jellemzőnél magasabb szinten alakult.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×