eur:
389.83
usd:
362.89
bux:
68090.94
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Egy vérfertőző szerelem sokkoló titkai

Lipcsében az ügyészség átmeneti döntése nyomán nem kell megkezdenie börtönbüntetése letöltését annak a 30 éves férfinak, akit egy bíróság azért ítélt el, mert már több éve leánytestvérével él együtt és a viszonyból négy gyermek is született. Németországban törvény tiltja a testvérek közti nemi kapcsolatot. Az eset nyomán ismét viták tárgya a vérfertőzést szabadságvesztéssel büntető paragrafus.

Berlinben megoszlanak a vélemények a testvérek közti nemi kapcsolatot tiltó törvényről, mert míg a kormánykoalíció kisebbik pártja, a Szociáldemokrata Párt, valamint mindegyik ellenzéki szervezet a paragrafus érvénytelenítését sürgeti, a kereszténypártok ragaszkodnak fenntartásához.

A vitát az váltotta ki, hogy egy Kelet-Németországban felnőtt testvérpár az alkotmánybírósághoz fordult, követelve a törvény megszüntetését, mert ez - szerintük - sérti a szexuális önrendelkezés és a szabad családalapítás jogát.

Lidércnyomásos gyerekkor

A most 30 éves Patrick Stuebing és 22 éves Susan Karolewski nevű húga nevelőszülőknél nőtt fel (ezért is viselnek különböző családnevet) és csak az ezredfordulón ismerkedett meg egymással.

Mindkettejük gyermekkora lidércnyomásos volt. A férfi nyolc gyermekből a harmadikként látta meg a napvilágot egy szegény, iskolázatlan családban. Hároméves korában azóta elhunyt erőszakos apja késsel támadt rá, így a bíróság elvette a szüleitől.

Húga aznap született meg, amikor a bíróság hivatalosan is kimondta szülei válását. Láncdohányos, munkanélküli anyja gyakran magára hagyta otthon, vagy éppen szeretőit szórakoztatta a szeme láttára. A hat másik gyerek mind korán meghalt - egyiküket autó ütötte el 7 évesen, egy másik, szellemileg visszamaradott kislány 8 évesen vesztette életét.Amikor Patrick 18 éves lett, elhatározta, hogy megkeresi igazi szüleit. Négy évvel később megtalálta édesanyját és Susant. Hozzájuk költözött, mi több, húgával egy szobában aludtak.

Édesanyjuk fél évvel később szívrohamban meghalt, majd az addigi bizalmas kapcsolat lassan elmélyült. Röviddel ezután egybekeltek és 2001-ben megszületett első fiuk.

Az illetékes járásbíróság ezt bizonyítéknak tekintve egyéves felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki Patrick Stuebingre, a csecsemőt pedig nevelőszülőknek ítélte.

Újabb gyermekek születtek

A pár nem vett tudomást a bíróság döntéséről és továbbra is együtt maradt. A kapcsolatból egy további gyermek született. A hatóságok ezután már szigorúbban léptek fel ellenük és a vérfertőzést tiltó törvényre hivatkozva végrehajtották a korábbi felfüggesztett ítéletet, Susant pedig mint kiskorú személyt, gyámság alá helyezték, azzal a céllal, hogy "megszabadulhasson bátyja befolyásától" és önálló életet kezdhessen.

Azonban Patrick Stuebing kiszabadulása után a viszony ismét folytatódott, amiből két további gyermek született. Õket immár a lipcsei bíróság újabb bizonyítéknak tekintette a testvérpár perbefogásához.

Az eljárás még szigorúbb börtönbüntetéssel járt Patrick Stuebing számára, ugyanis ezúttal már két és fél évi szabadságvesztéssel sújtotta a bíró, az időközben nagykorúvá vált leánytestvérét pedig a szociális hivatal gyámsága alá utalta.

"Felnőttként szerettünk egymásba"

A pár ezt követően az alkotmánybírósághoz fordult a testvérek közti nemi kapcsolatot tiltó törvény hatálytalanítására. Az alkotmánybíróság döntéséig az ügyészség felfüggesztette a büntetés letöltésének megkezdését.

"Nem ismertük egymást gyerekkorunkban. Számunkra ez egy teljesen más történet. Felnőttként szerettünk egymásba és szerelmünk igazi. Semmit sem tehetünk ellene. Igazán vonzódtunk egymáshoz és a többit elrendezte a természet. Mit tehettünk volna? Az ösztöneinket és a szívünket követtük" - mesélte a pár hölgytagja.Az ügy eddig "csupán" jogi és morális kérdéseket vet föl, ám van a történetnek másfajta vonatkozása is. Szakemberek szerint ugyanis a testvérkapcsolatokból született gyerekeknek fele egészségkárosodással látja meg a napvilágot.

A pár első, 2001. októberében született gyermeke ma már öt éves, és nevelőszülőknél él. A kisfiú alig tud járni és beszélni. Sarah 2003-ban látta meg a napvilágot és hasonló problémákkal küszködik. Harmadik gyermekük, Nancy a jelek szerint normális életet tud majd élni, csakúgy, mint a most kétéves Sophia, aki azalatt született, amíg apja börtönben volt.

Másként ítélik meg

Az európai országok másként ítélik meg a vérrokonok közötti kapcsolatot. Franciaországban még Napóleon törölte el az ezt tiltó törvényt 1810-ben és jogilag nem létezik vérfertőző kapcsolat Hollandiában, Belgiumban, Luxemburgban, Portugáliában és Törökországban sem.

Ezzel szemben például Nagy-Britanniában 2002-ben terjesztették ki a törvényt a vérrokonokon túl a mostohaszülők gyerekeire és az örökbefogadott gyermekekre is.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Kulcsfontosságú adat jön ma, emelkednek a tőzsdék

Kulcsfontosságú adat jön ma, emelkednek a tőzsdék

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Befolyásolhatja a mai kereskedést, hogy ma délután érkezik az amerikai munkanélküliség legfontosabb mutatója, hiszen a munkanélküliség bármilyen irányba történő elmozdulása óriási jelentőséggel bír. Ami pedig a tőzsdei mozgásokat illeti, Európában mérsékelt emelkedés látszik a mai kereskedésben és a határidős indexek állása alapján az USA-ban is pozitív felütéssel indulhat a nap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×